Fler arbetslösa har rätt till a-kassa

A-KASSAN2024-09-26

Andelen av de öppet arbetslösa som har rätt till a-kassa har ökat det senaste året genom att arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad ökat med fem procent, enligt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Täckningsgraden för a-kassan ökade enligt IAF med fem procentenheter från 2023 till första halvåret 2024. Jämfört med 2022 har täckningsgraden ökat med sju procentenheter. Men IAFs rapport över utvecklingen sedan 2005 visar att täckningsgraden minskat från 71 procent år 2005 till årets siffra på 48 procent. Täckningsgrad är ett mått för hur stor andel av de öppet arbetslösa som kan få a-kassa.

Enligt IAF beror utvecklingen mellan 2022 och första halvåret 2024 till stor del på konjunkturutvecklingen. När arbetsmarknaden försvagas ökar andelen av de öppet arbetslösa som har så pass stark förankring på arbetsmarknaden att de kvalificerar sig för arbetslöshetsersättning.

Mellan 2005 och 2010 gick täckningsgraden ned från 71 procent till 46 procent. Nedgången kan enligt IAF till viss del förklaras av ändrade a-kasseregler, men också av att Sverige fick fler nytillträdda på arbetsmarknaden. Sedan 2010 har täckningsgraden varierat mellan bottennoteringen 35 procent år 2017 och 49 procent år 2020. Efter 2020 försvagades arbetsmarknaden på grund av pandemin. Täckningsgraden har konstant legat under 50 procent de senaste 15 åren.

Täckningsgraden är enligt IAF högst för inrikes födda kvinnor och lägst för utrikes födda kvinnor. Den relativt låga täckningsgraden för utrikes födda kvinnor hänger enligt rapporten samman med att sysselsättningsgraden är lägre bland dem än för andra. En övergripande slutsats är att täckningsgraden för nytillträdda på arbetsmarknaden är lägre än för övriga grupper.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA