Fler arbetslösa behöver socialhjälp

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2011-09-06

Allt fler arbetslösa måste vända sig till socialtjänsten för sin försörjning. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Antalet personer som är hänvisade till olika sociala ersättningar och bidrag var i stort sett oförändrat under 2010 jämfört med året innan. Däremot har det skett stora förskjutningar mellan olika ersättningsformer. Antalet personer med sjukpenning, förtidspension och a-kassa minskade, samtidigt som antalet i arbetsmarknadsåtgärder och med socialbidrag ökade.

SCB redovisar begreppet helårsekvivalenter – som om den som tar emot pengar från socialförsäkringen gjorde det hela året. Två personer som har ersättning under ett halvår vardera blir alltså en helårsekvivalent. Antalet helårsekvivalenter var allra högst krisåret 1994 med 22,7 procent av befolkningen. Sedan dess har antalet stadigt minskat med undantag för åren 2001-2004 och år 2009. Under 2010 minskade antalet åter med en halv procent till 15,6 procent.

Men SCB redovisar en tydlig förskjutning mellan olika ersättningsformer. Antalet med förtidspension minskade med 9 procent, antalet sjukskrivna med 14 procent och antalet med a-kassa med 11 procent, medan de med socialbidrag ökade med 8 procent och antalet i arbetsmarknadsåtgärder med 45 procent.

Variationen är stor mellan olika delar av landet – i Stockholms län fick sammanlagt 12,0 procent sin försörjning genom socialförsäkringarna, medan motsvarande siffra i Gävleborgs län var 20,1 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA