Annons:

Fler antogs till högskolan

HÖGSKOLAN2024-10-11

Antalet antagna till högskolan ökade med nio procent höstterminen 2024, jämfört med föregående år. Det innebär att den stigande trenden håller i sig. Enligt Universitetskanslersämbetet, UKÄ, ökade antalet registrerade studenter med fyra procent förra läsåret.

Antalet sökande och antalet antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå ökade i höst jämfört med föregående hösttermin, visar UKÄs statistik. Ökningen gäller bland annat flera av lärarprogrammen och program inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Totalt sökte 489 500 personer till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2024. Det är en ökning med sju procent jämfört med föregående hösttermin. Antalet sökande som inte tidigare har varit registrerade i högskolan ökade med 11 800 personer till 142 300, en ökning med nio procent.

Också antalet antagna till program inom högskolan ökade med nio procent, till 101 000 personer, liksom antalet antagna till yrkesexamensprogram, som ökade till knappt 49 300 personer.

UKÄ redovisar också att fler högskolenybörjare studerade vid svenska lärosäten under läsåret 2023/24. Totalt registrerades då 95 770 högskolenybörjare, en ökning med fyra procent jämfört med föregående läsår. 59 procent av nybörjarna var kvinnor och 41 procent var män.

Skillnaderna i könsfördelning mellan olika program är stora, visar statistiken. Inom vårdutbildningar är kvinnorna starkt överrepresenterade, medan män dominerar ingenjörs- och teknikprogram. Totalt var två tredjedelar av programnybörjarna förra året kvinnor.

Det totala antalet registrerade studenter vid svenska lärosäten under förra läsåret var 459 065, fyra procent fler än föregående läsår. Antalet kvinnor ökade med 12 028 och antalet män med 5 951.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA