Fick inte jobbet – nu får han 40 000  

DISKRIMINERING2008-09-09

ST-medlemmen Abdullahi Aress var den bäst meriterade när han sökte jobbet som arbetsmarknadschef i Södertälje kommun. Ändå ratades han. Kommunen tvingades efter en tvisteprocess att betala honom en summa på 40 000 kronor.

Tjänsten annonserades ut redan förra sommaren, men tillsättningen drog ut på tiden. I januari 2008 fick Abdullahi Aress veta att kommunen anställt en annan person, trots att han varit tjänstemännens huvudkandidat.

– Allt var klart, jag skulle villkorsförhandla, det var bara det formella beslutet som fattades, berättar Abdullahi Aress. Då säger plötsligt kommunstyrelsen att de vill ha två personer att jämföra mellan, och sedan fick jag på omvägar höra att de var på väg att anställa en annan person.

Den som fick jobbet hade inte sökt tjänsten, utan letades fram av ett rekryteringsföretag. Kommunen hävdade att man under processens gång kommit fram till att man behövde en chef med kommunal chefserfarenhet, vilket Abdullahi Aress inte hade.

Själv är han övertygad om att det är en efterhandskonstruktion. Varken i annonsen eller någon annan dokumentation i rekryteringsprocessen nämns behovet av kommunal chefserfarenhet. Han tror att det snarare handlade om en oro kring det faktum att han är svart och muslim, vilket skulle kunna sticka i ögonen på den stora gruppen kristna syrianer i Södertälje.

»Farlig sortering«

– Under en av intervjuerna fick jag indirekta frågor om hur jag trodde att de skulle se på mig. Det var en konstig fråga, tyckte jag, för jag kan ju inte göra något åt min hudfärg eller min tro, bara mitt beteende. Det är en mycket farlig utveckling om man till och med på tjänstemannanivå börjar sortera människor i olika grupper.

Abdullahi Aress säger att han blev chockad av kommunens kovändning. Hans tidigare arbetsplats, det numera nedlagda Integrationsverket, var en miljö där det fanns en självklar medvetenhet om problemet etnisk diskriminering.

Helst ville han bara glömma händelsen och gå vidare. Men samtidigt tyckte han att det vore att undandra sig ett ansvar.

– Jag är etablerad i samhället, har haft fackliga uppdrag och chefsposter och sitter i centralstyrelsen för svenska Röda Korset och i styrelsen för forskningsrådet FAS. Om inte jag kan föra min talan i diskrimineringsfrågor, vem kan då göra det?

Han tog därför kontakt med sitt fackförbund ST, och förbundet begärde en tvisteförhandling.

Nekade till anklagelsen

Kommunen nekade bestämt till anklagelsen om diskriminering. ST-ombudsmannen Margareta Olsson konstaterade dock att inget i anställningsproceduren visar att kommunens motiv verkligen var vad man påstod.

– Kravet på kommunal erfarenhet fanns inte dokumenterat och det har inte förhandlats med det lokala facket. Det fanns alltså inga bevis för att deras beskrivning var riktig, och då måste vi påstå att det är diskriminering.

Hon understryker att arbetsgivaren måste visa att diskriminering inte förekommit, om det finns omständigheter som tyder på ett missgynnande.

Och det krävs inte ett uppsåt för att diskriminera, det är handlingarna som räknas.

– Man måste ha så pass bra rutiner att det inte finns något som leder till diskriminering, säger Margareta Olsson.

Tvisteförhandlingen slutade med att Södertälje kommun erbjöd Abdullahi Aress 40 000 kronor »för tvistens lösande«. Man vidhöll att anställningsbeslutet fattats på sakliga grunder.

»Erkänner indirekt«

Abdullahi Aress säger att han »inte är nöjd, men realist«.

– Ingen arbetsgivare erkänner diskriminering, men genom att betala erkänner de det indirekt, anser han. Och att driva frågan vidare till Arbetsdomstolen skulle
i sig vara ett äventyr och ta flera år.

Abdullahi Aress har nu fått ett annat arbete, på Sida i Stockholm.

Abdullahi Aress fick inte jobbet men 40 000 kronor.
Bild: Staffan Gustavsson
Abdullahi Aress fick inte jobbet men 40 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA