FHI får åter kontor i Stockholm

STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT2012-05-11

Statens folkhälsoinstitut, FHI, får öppna ett lokalkontor i Stockholm, för att kunna rekrytera särskilt kvalificerade medarbetare. FHI var en av de myndigheter som fick lämna huvudstaden i den stora omlokaliseringsvågen i mitten av 00-talet.

Statens folkhälsoinstitut är en av de myndigheter som utlokaliserades från Stockholm i mitten av 00-talet. Många myndigheter utlokaliserades under samma period – för att kompensera de regioner som då hade drabbats av försvarsnedläggningar. Statens folkhälsoinstitut flyttade till Östersund.

Men nu konstaterar regeringen att Statens folkhälsoinstitut har svårt att knyta till sig anställda med hög kompetens och erfarenhet – och därmed svårt att bedriva sin verksamhet. Myndigheten ska bedriva en komplex och kunskapsintensiv verksamhet, vilket är svårt i dag. Och regeringen hoppas nu alltså att ett lokalkontor i Stockholm ska förbättra situationen.

”Att ge myndigheten förutsättningar så att den kan fungera väl ur kvalitetssynpunkt genom att lösa dessa rekryteringsproblem är även ett sätt att värna den regionalpolitiska insatsen”, skriver regeringen i sitt beslut.

Enligt regeringen ska medarbetare med särskilt kvalificerade arbetsuppgifter kunna arbeta i Stockholm. Förhoppningen är att lösningen ska bidra till ”väsentligt ökad effektivitet, kvalitet och förbättrad arbetsmiljö för institutets anställda i såväl Östersund som i Stockholm”. Hela avdelningar kommer däremot inte att få flytta till huvudstaden, betonar regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA