Fem myndigheter får kritik

RIKSREVISIONEN2009-03-25

Efter att ha granskat mer än 250 statliga myndigheters årsredovisningar riktar Riksrevisionen kritik mot fem av dem. Dessa fem får invändningar i sin revisionsberättelse.

Den myndighet som får en invändning i sin revisionsberättelse har enligt revisionen väsentliga fel i sin årsredovisning. De allra flesta myndigheter har alltså i allt väsentligt uppfyllt de krav som kan ställas på årsredovisningen.

Av de fem myndigheter som drabbats av invändningar har Riksrevisionen i fyra fall sett sig föranledd att skriva en revisionsrapport. Regionala etikprövningsnämnden i Lund kommer undan utan rapport eftersom det enda felet är att man lämnat in sin årsredovisning en dryg vecka för sent.

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida, får kritik för hur myndigheten kontrollerar biståndet. Sida behöver bli bättre på att göra riskbedömningar, kontroller och på att följa upp brister. Sida använder sig av egna revisioner och granskningar, men enligt Riksrevisionen har Sida inte tillämpat sin egen kontrollmetod på ett tillfredsställande sätt.

– Flera av de problem som lyfts fram i rapporten är av allvarlig karaktär. Men en del av problemen har redan åtgärdats eller så är de på väg att åtgärdas, som en del av den stora reform av Sidas verksamhet som inleddes förra året, säger Sidas generaldirektör Anders Nordström i ett pressmeddelande.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, får kritik för att man i årsredovisningen inte redovisar hur man tagit itu med de rekommendationer Riksrevisionen gav förra sommaren när det gällde handläggning av ärenden. Enligt revisionsrapporten har HSAN inte åtgärdat bristerna. Riksrevisionen anser att rättsläget är oklart.

Statens strålskyddsinstituts årsredovisning omfattar perioden fram till den 1 juli 2008, då myndigheten gick upp i nybildade Strålsäkerhetsmyndigheten. Enligt Riksrevisionen är en kapitalförändring på drygt tio miljoner kronor felaktigt redovisad i balansräkningen, vilket gett en missvisande bild av myndighetens ställning på balansdagen den sista juni.

Institutet för språk och folkminnen har inte redovisat sitt lager av trycksaker med ett uppskattat värde på cirka två miljoner kronor i årsredovisningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA