Annons:

Fem flyttar från fjärrstyrd flygplats

LUFTFART2014-11-05

Fjärrstyrningen av Örnsköldsviks flygplats gör att fem flygledare får Sundsvall som ny arbetsplats. Luftfartsverket hoppas på besparingar i framtiden, men på ST är man tveksam.

Luftfartsverket ska fjärrstyra flygledningen av Örnsköldsviks flygplats. Fem flygledare, alla ST-medlemmar, måste byta arbetsplats från flygledartornet vid Örnsköldsviks flygplats till lokaler vid Sundsvall-Timrå Airport. De har alla valt att följa med i arbetsplatsflytten, så ingen blir av med jobbet.

– Men det har varit en svår process med många funderingar, säger Mathias Klintenberg, sektionsordförande i ST inom flygledningen.

Vid Sundsvall-Timrå Airport finns flygledare som bemannar flygledartornet. De båda arbetsgrupperna kommer inte att arbeta tillsammans till att börja med. Men det är planen i förlängningen, då även Sundsvall-Timrå Airport kommer att fjärrstyras – från Sundsvall-Timrå Airport.

– Det kan ske tidigast om ett år och först då kommer man att se om det går att göra besparingar, säger Mathias Klintenberg.

Luftfartsverket räknar med att fjärrstyrningen av flygplatsernas flygledning ska leda till sänkta löpande kostnader på sikt, enligt ett pressmeddelande. Men Mathias Klintenberg är tveksam.

– Dels kostar det mycket att installera all teknisk utrustning, dels arbetar vi flygledare mycket ensamma redan i dag, säger han.

Efter fjärrstyrningen av flygplatserna i Örnsköldsvik och Sundsvall finns ännu inga ytterligare flygplatser utpekade för samma förändring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA