Felutbetalningar för 18 miljarder varje år
Varje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
Sedan 2005 beräknas omkring 300 miljarder kronor ha betalats ut felaktigt till välfärdssystemen. Varje år handlar det om ungefär 18 miljarder kronor som går ut till mottagare på fel grunder, enligt en rapport från den statliga delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen.
”Det motsvarar mer än hälften av den årliga kostnaden för barnbidrag”, skriver delegationens ordförande Sven-Erik Österberg i en debattartikel i Dagens Nyheter.
De felaktiga utbetalningarna beror oftast på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, enligt delegationens rapport. För att motverka det föreslår delegationen en rad åtgärder.
Det handlar bland annat om att inrätta ett särskilt råd som har som uppgift att ”få en helhetssyn på frågan om felaktiga utbetalningar”, skriver Sven-Erik Österberg.
Uppföljningen av orsakerna till de felaktiga utbetalningarna bör kontinuerligt utvärderas och insatser för att förhindra dem bör förstärkas, enligt delegationens förslag.
Enligt rapporten är svartarbete en annan orsak till att utbetalningar görs på fel grunder. Någonstans mellan 2,7 och 5,9 miljarder kronor felatkiga utbetalningar per år orsakas av svartarbete, enligt delegationen.
För att öka möjligheterna till att förhindra det bör rutinerna för att kontrollera utbetalningar förstärkas när svartarbete upptäckts. Dessutom bör Inspektionen för socialförsäkringen, Isf, få i uppdrag att reda ut hur man kan undvika att felaktigt erhållen ersättning blir pensionsgrundande. Omkring 1 miljard kronor per år avsätts felaktigt till pensioner på grund av svartarbete, enligt delegationens rapport.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
https://www.dn.se/debatt/repliker/siffrorna-bygger-pa-statligt-organiserade-gissningslekar/
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/GGX414/gissningar-om-miljardfusk-i-valfarden-fortsatter