Bild: Melker Dahlstrand

Felaktiga utbetalningar kostar miljarder

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2023-04-04

Ekonomistyrningsverket, ESV, bedömer att två procent, 13 till 16 miljarder kronor, av de totala utbetalningarna från de statliga välfärdssystemen under 2021 var felaktiga. ”Det går inte att dra några säkra slutsatser om de felaktiga utbetalningarna totalt sett har ökat eller minskat sedan 2018”, kommenterar myndighetens generaldirektör Clas Olsson rapporten i ett pressmeddelande.

Bedömningen bygger på studier som genomförts vid ett antal statliga myndigheter. Enligt ESV varierar omfattningen stort mellan olika enskilda ersättningar.

Siffrorna redovisas i en underlagsrapport till regeringen, som visar att omkring två procent av de totala utbetalningarna från välfärdssystemen var felaktiga under 2021, vilket motsvarar 13,0–16,3 miljarder kronor. ESV anser att den nya skattningen är säkrare än de som gjorts i tidigare liknande studier.

År 2018 redovisade Delegationen för korrekta utbetalningar en uppskattning av omfattningen av felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen på 2,8 procent, vilket motsvarade 18 miljarder kronor. Då ingick även ekonomiskt bistånd och vissa risker som inte har studerats denna gång, konstaterar ESV. Med en schablonmässig uppräkning för att kompensera för dessa skillnader landar ESVs uppskattning för 2021 på 2,5 procent av de totala utbetalningarna från de berörda välfärdssystemen, eller 18,5 miljarder kronor.

”Metoderna som använts skiljer sig åt mellan vår studie och den som KUT-delegationen gjorde. Det går därför inte att dra några säkra slutsatser om de felaktiga utbetalningarna totalt sett har ökat eller minskat sedan 2018”, konstaterar generaldirektör Clas Olsson i ett pressmeddelande.

I en kommande rapport kommer ESV att redovisa förslag om ytterligare åtgärder för att minska de felaktiga utbetalningarna:

”Insatserna för att motverka felaktiga utbetalningar har förstärkts under de senaste åren. Vår omfattningsstudie visar dock att felen fortfarande är betydande i vissa välfärdssystem. Både regeringen och myndigheterna behöver därför vidta ytterligare åtgärder för att minska felens omfattning”, understryker Clas Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA