Favoriterna att ta över klubban i TCO
Eva Nordmark har en stark position när TCO ska välja en ny ordförande efter Sture Nordh vid sin kongress i maj. Det framgår av ST Press rundringning till TCO-förbund. Men Eva Nordmark själv säger att hon »inte är aktuell«.
Ingen av det tiotal ledande företrädare för TCO-förbunden som ST Press talat med vill nämna några namn offentligt. Inofficiellt talas dock om vissa möjliga kandidater. Den som nämns oftast är SKTFs ordförande Eva Nordmark. »Hon är väldigt tydligt för förändring och utveckling av det fackliga arbetet«, säger en person. Eva Nordmark deklarerar dock att hon har mandat till 2012 och att SKTF är mitt i ett förändringsarbete som hon vill fortsätta med.
– Det är enormt inspirerande och det känns fantastiskt att få fullfölja det.
Säger inte nej direkt
Ett annat namn som förekommer i diskussionerna är Peter Hellberg, förste vice ordförande i Unionen. Han säger att han också trivs bra med sitt nuvarande uppdrag, och att han inte tänker fundera på en kandidatur innan han eventuellt får frågan.
– Men jag har lite svårt för inställningen att man ska säga tvärt nej, verka svårflörtad.
Peter Hellberg är i dag förste vice ordförande i TCO.
Även STs förste vice ordförande Britta Lejon nämns, och hon kommenterar att TCO är en spännande organisation och att ordförandejobbet verkar väldigt roligt. »Men jag har andra roliga uppdrag nu«, säger hon till ST Press.
Andra namn som förekommer i förhandsspekulationerna är Unionens andre vice ordförande Bengt Olsson och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Bland dem som nämnts kan Peter Hellberg och Eva Nordmark sägas representera en yngre generation fackliga ledare, vilket några av dem som ST Press talat med ser som en viktig egenskap.
– Man ska inte vara på väg ut, utan på väg in, säger Polisförbundets förste vice ordförande Lars Bergman.
Ålder och kön oviktigt
Men flertalet anser att åldern är oviktig. Ordförandens kön spelar heller ingen roll, tycker de flesta.
Några betonar att TCO måste ha kapacitet att driva internationellt fackligt arbete.
– Den europeiska nivån är den viktigaste arenan för samhällspolitiskt arbete, anser Per Karlberg, förbundssekreterare i Finansförbundet. De diskussioner som pågår inom EU kan vara helt avgörande för våra möjligheter att agera för anställda i Sverige.
»Söker en ny Sture Nordh«
Ett påpekande som återkommer är att det blir svårt att efterträda den populäre och respekterade Sture Nordh, som gett TCO en mer framträdande röst i debatten.
– I andra sammanhang kanske man söker motsatsen till det som varit, men här söker vi en ny Sture Nordh, kommenterar Teaterförbundets ordförande Anna Carlson.
När TCOs ordföranderåd träffas 11 april ska det finnas ett förslag till ny ordförande, hoppas STs ordförande Annette Carnhede. Hon ingår i den grupp som ska förbereda valet. De övriga är Finansförbundets ordförande Lillemor Smedenvall och Teaterförbundets kanslichef Jaan Kolk.
Gruppen tittar på möjliga kandidater både innanför och utanför TCO-kretsen, berättar Annette Carnhede. En handfull namn finns på listan, hemligt vilka. Kravprofilen är TCO-förbunden eniga om: en person som kan hålla ihop TCO och vara en stark opinionsbildande kraft utåt.
– Det ska vara en samhällspolitiker, en som tar debatten, säger Annette Carnhede.





Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.