Färre sjukskrivna i staten

SJUKFRÅNVARO2008-05-20

Förra året var de anställda i staten frånvarande på grund av sjukdom under 3,7 procent av arbetstiden. 2003 var siffran 4,8 procent. Högst sjukfrånvaro har de anställda vid Överklagandenämnden för studiestöd.

Sammanställningen av sjukfrånvaron inom staten har gjorts av Verket för förvaltningsutveckling, Verva, som utgått från myndigheternas egen rapportering.

Kvinnornas sjukfrånvaro minskar mest. Men fortfarande är kvinnorna de som är mest sjukskrivna – 4,9 procent av arbetstiden. För männen är motsvarande siffra 2,5 procent.

Under 2007 var sjukfrånvaron 4,7 procent för dem som var 50 år eller äldre, medan den i åldersgruppen 30 till 49 år var 3,3 procent. Men det är bland dem som fyllt 50 som sjukfrånvaron minskat mest – med 1,8 procentenheter från 2003 till 2007.

Störst var sjukfrånvaron 2007 inom sektorsområdet Arbetsliv, omsorg och utbildning: 5,5 procent. Inom den sektorn har Statens institutionsstyrelse, SiS, högst sjukfrånvaro – 8,5 procent.

I topp ligger de anställda vid Överklagandenämnden för studiestöd. Deras sjukfrånvaro är 9,5 procent.

Den ”friskaste” sektorn är Universitet, högskolor och forskning med en sjukfrånvaro på 2,7 procent under 2007.

Lägst sjukfrånvaro, 0,4 procent, har de anställda vid Institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete och Svenska institutet för europapolitiska studier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anton Lind (ej verifierad) ons, 05/21/2008 - 12:52
Detta kan man ju verkligen diskutera.
Folk tar ju ut en semesterdag eller fler om man blir lite sjuk istället för att anmäla sig som sjuk.
Då förändras ju procentsatsen....
Detta sker nog på väldigt många arbetsplatser idag, och som privatperson så tappar man ju inga pengar i lönekuveret, men dock någon semesterdag ryker ju.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA