Färre långtidsarbetslösa i Sverige

ARBETSMARKNAD2013-11-26

Under förra året var Sverige ett av de EU-länder som hade lägst andel långtidsarbetslösa.

Det mått för långtidsarbetslöshet som används i Sverige är ett halvt års arbetslöshet. Av de arbetslösa i Sverige hade 37 procent varit utan jobb sex månader eller mer. Snittet i EU var 62,4 procent.

Med det begrepp för långtidsarbetslöshet som används internationellt, arbetslös mer än ett år, ligger Sverige också bra till. Under 2012 var Sverige ett av de tre länder som hade lägst andel långtidsarbetslösa av totalt antal arbetslösa bland EUs 28 medlemsländer. De övriga nordiska länderna och Österrike hade också låga andelar långtidsarbetslösa, uppger Statistiska centralbyrån, SCB.

Bland ungdomar är skillnaderna ännu tydligare. I åldersgruppen 15-24 år var andelen långtidsarbetslösa 20 procent, jämfört med 51 procent i snitt i hela EU. I åldersgruppen 25-74 år var andelen långtidsarbetslösa i Sverige 47 procent, att jämföra med 65,6 procent i EU.

Däremot är skillnaden mellan andelen långtidsarbetslösa bland utrikes och inrikes födda mycket stor i Sverige jämfört med snittet i EU. Bland utrikes födda i Sverige var långtidsarbetslösheten 48 procent, medan den var 31 procent bland inrikes födda. För hela EU var skillnaden mellan inrikes och utrikes födda mycket små och låg i båda grupperna på strax över 60 procent, redovisar SCB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA