Färre intagna på säkerhetsavdelningar
Antalet intagna som är placerade i Kriminalvårdens säkerhetsavdelningar minskar. Enligt Dagens Nyheter utnyttjades i början av 2017 bara 9 av sammanlagt 72 platser på högriskavdelningarna.
Platser för särskilt farliga intagna finns vid anstalterna i Kumla, Hall och Saltvik. De byggdes åren 2009-2010 för att Kriminalvården skulle vara rustad att hantera de mest kriminella och farliga fängelsedömda i Sverige. Säkerheten är betydligt högre än på en vanlig sluten anstalt. Alla samtal avlyssnas och alla brev till och från intagna kontrolleras, skriver Dagens Nyheter. Besök övervakas av personal och kroppskontakt mellan intagna och besökare är inte tillåten.
”Det här är extremt svåra klienter som vi måste kunna hantera. Flera av dem har en låg tröskel för att använda extremt våld. Nyligen fick vi stänga en avdelning efter att den hade blivit sönderslagen av de intagna”, säger Kriminalvårdens chefsjurist Elisabeth Lager till tidningen.
Men antalet intagna som behöver tas om hand med dessa särskilt hårda säkerhetsregler har blivit färre genom åren. År 2013 utnyttjades enligt Dagens Nyheter 29 av platserna i genomsnitt. Under innevarande års två första månader var snittet nio intagna.
Men Elisabeth Lager vill inte säga att antalet platser är för stort, eftersom det tar lång tid att färdigställa den här typen av anstalter. De senaste årens brottsutveckling med gäng som beskjuter varandra, skulle kunna öka behovet av säkerhetsplatser, säger hon till Dagens Nyheter.
Kriminalvården har också utnyttjat säkerhetsavdelningarna för att placera intagna med en utpräglad hotbild som behöver skyddas, vilket kritiserats av Justitieombudsmannen, JO.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.