Färre i ST får ersättning ifrågasatt

A-KASSAN2008-10-29

Antalet personer som får sin rätt till ersättning från a-kassan ifrågasatt har minskat sedan förra året. STs a-kassa har det lägsta antalet ifrågasättanden av samtliga.

Under första halvåret 2008 ifrågasatte Arbetsförmedlingen att knappt 5 000 personer skulle få a-kassa. Det motsvarar 18,8 underrättelser per 1 000 ersättningstagare. Motsvarande siffra första halvåret år 2007 var 21,3. STs a-kassa hade lägst antal ifrågasättanden av alla, med 10,3 per 1 000 ersättningstagare. Det framgår av IAFs kvartalsrapport till regeringen.

Utifrån Arbetsförmedlingens ifrågasättande fattade a-kassorna beslut om någon typ av sanktion i 85 procent av fallen. Det vanligaste resultatet är att arbetslöshetsersättningen minskas med 25 procent under 45 dagar. STs a-kassa beslutade om någon form av sanktion i sex av tio fall.

Det är stor skillnad mellan hur de olika a-kassorna hanterar sanktionerna. I Alfa-kassan och Finans- och försäkringsbranschens a-kassa slutade 95 respektive 97 procent av underrättelserna med en sanktion, medan sex a-kassor hade en betydligt lägre sanktionsgrad på mellan 61 (STs) och 74 procent.

IAF påpekar också att det fortfarande är stora geografiska variationer mellan hur ofta Arbetsförmedlingen ifrågasätter rätten till ersättning. Antalet ifrågasättanden varierade mellan 7,1 (Östersund) och 44,1 (Karlstad) per 1 000 a-kassemottagare i olika arbetsmarknadsområden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA