Färre än hälften i arbete efter intensivår
Syftet med intensivåret har inte uppnåtts, eftersom mindre än varannan deltagare är i arbete ett halvår efter avslut, skriver Statskontoret i en rapport till regeringen.
Intensivåret infördes i april 2021 och riktades till nyanlända personer inom etableringsprogrammet. Syftet med satsningen har varit att deltagarna ska komma i arbete inom ett år. På uppdrag av regeringen har Statskontoret analyserat hur Arbetsförmedlingen genomfört intensivåret och i vilken utsträckning deltagarna kommer i arbete.
Antalet deltagare i intensivåret har enligt rapporten blivit betydligt lägre än vad Arbetsförmedlingen hade räknat med. Det beror framför allt på att deltagarna över lag avslutar sitt intensivår snabbare än vad Arbetsförmedlingen hade räknat med.
Trots att Arbetsförmedlingen har arbetat med ett jämställdhetsperspektiv, kommer män i betydligt högre utsträckning än kvinnor ut i arbete efter intensivåret, konstaterar Statskontoret i rapporten. Det har enligt Statskontoret också varit få som fått ett intensivår som motsvarat regeringens intentioner, som skulle innebära en kedja av språkintensiva och arbetsplatsnära insatser som genomförs i ett högt tempo.
Samtidigt konstateras i rapporten att intensivåret har lett till att fler kommit i arbete jämfört med etableringsprogrammet i övrigt. Andelen kvinnor som kommer i arbete är dessutom dubbelt så hög som bland andra kvinnor inom etableringsprogrammet. Men det är enligt Statskontoret svårt att avgöra hur stor del av det bättre utfallet som beror på egenskaper hos dem som deltar, och hur mycket som beror på stöd och insatser till deltagarna.
Statskontoret berömmer Arbetsförmedlingen för att ha klarat av det personalintensiva arbetssätt som intensivåret inneburit, trots att det skiljer sig från myndighetens vanliga arbetssätt. Införandet av intensivåret tycks enligt rapporten inte heller ha påverkat det övriga etableringsprogrammet i någon större utsträckning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.