Får fast jobb efter sju år i staten

FRANKRIKE2012-02-14

I Frankrike går 900 000 anställda i den offentliga sektorn på korttidskontrakt. Men nu får omkring 100 000 av dem fast anställning. En av de första är Claire Mbaye-Böhm, som arbetar inom kulturområdet. ”Det är som natt och dag”, säger hon.

Korttidsjobben finns överallt inom den offentliga sektorn i Frankrike.

Hos departementen, på institutioner, skattekontor, sjukhus, universitet och i skolor. Cirka 900  000 av totalt 5,3 miljoner anställda har korttidskontrakt.

En av de värsta statliga arbetsgivarna är kulturdepartementet. Där är över hälften av personalen visstidsanställd.

– Det är nästan som om vi bara ska vara tacksamma över att vi får arbeta inom det skojiga kulturområdet, säger Claire Mbaye-Böhm.

Hon är 35 år,har titeln förvaltare och har jobbat på korttidskontrakt på statliga museer i Paris i sju år.

Men nyligen fick hon en tillsvidareanställning hos CNAP, Centre national des arts plastiques, som ansvarar för inköp och distribution av nutida konstverk.

Claire Mbaye-Böhm är en av de första som kan glädjas åt att facken och regeringen har kommit överens om att minska de tillfälliga anställningarna. Förändringen har nu också antagits av parlamentet.

– Det är som natt och dag. Plötsligt kan jag ju låna pengar på en bank, och slipper be föräldrarna att ställa upp som garanter när jag ska hyra en lägenhet, säger hon.

Hon fick också en ordentlig löneförhöjning, från 10 500 kronor före skatt till 19 500.

Men snart kan hon också dra nytta av ytterligare en förändring i reglerna.

Efter ett antagningsprov kan hon få status som »fonctionnaire« – vilket ger henne bättre karriärmöjligheter och ökad anställningstrygghet.

Enligt regeringen kommer omkring 100 000 personer att få tillsvidareanställningar och ytterligare omkring 50 000 får titeln »fonctionnaire« tack vare förändringen.

Men Claire Mbaye-Böhm berättar att alla inte är nöjda.

– Det här skapar just nu starka spänningar på arbetsplatserna. Vi har starkt stöd från facket, men annan personal är rädd för att det här gör att de får sämre villkor, säger hon och låter lite ledsen, samtidigt som hon är glad över att slippa oroa sig för framtiden.

Antagningsprov kan ge anställning livet ut

  • De som haft korttidskontrakt i sex år under de senaste åtta åren erbjuds nu visstidsanställning.
  • Om de blir »fonctionnaires« innebär det i princip livslång anställningstrygghet. För att få den statusen måste man göra ett antagningsprov.
  • Men det anordnas få prov, eftersom den franska regeringen beslutat att minska antalet offentliganställda. De som har arbetat på samma tjänst i fyra år under de senaste sex åren får dock göra ett förenklat antagningsprov.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA