Får egen inspektion

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-09-03

Regeringen ska inrätta en ny myndighet för att övervaka Försäkringskassan. Under hösten ska en generaldirektör tillsättas och den nya inspektionen börja verka från 1 juli 2009.

– Att inte ha en oberoende kraftfull tillsynsmyndighet över en myndighet som handskas med nästan halva statsbudgeten, det tycker jag vore oansvarigt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, m, till Dagens eko.

Försäkringskassan betalar ut 435 miljarder kronor om året i bland annat sjukersättning, föräldrapenning och pensioner. Den nya myndigheten ska granska att utbetalningarna sker på ett rättssäkert och effektivt sätt, säger Cristina Husmark Pehrsson. Regeringen skjuter till 140 miljoner kronor till den nya myndighetens arbete de närmaste tre åren.

Enligt socialförsäkringsministern innebär införandet av den nya myndigheten inte en misstroendeförklaring av Försäkringskassan:

– Försäkringskassans interna kontroll har säkert varit god, men vi behöver en kraftfull tillsynsmyndighet för att garantera att rättssäkerhet och kvalitet tillgodoses, säger Cristina Husmark Pehrsson till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA