Fackligt nej till euro-obligation

TCO2011-10-11

Ett införande av euro-obligationer skulle öka risken att politikerna lägger sig i lönebildningen, anser TCO. Detta eftersom en gemensam obligation ställer krav på samordning av finanspolitiken.

De föreslagna euro-obligationerna är gemensamma statsobligationer som euroländerna kollektivt garanterar. Räntan skulle troligen ligga någonstans mellan dagens högsta och lägsta räntor för euroländernas nationella upplåning. Syftet är att krisländer som Grekland lättare ska kunna låna och investera sig ur krisen, men å andra sidan får lågränteländer som Tyskland räkna med höjd ränta.

TCO ser risker med förslaget. Det gemensamma åtagandet skulle tvinga fram en betydligt större överstatlighet i finanspolitiken, anser TCO.

– En gemensam skuld är ett argument för att ha koll på varje enskilt medlemslands ekonomi, säger TCOs internationella sekreterare Thomas Janson.

Och eftersom lönebildningen är en viktig del i utvecklingen av ett lands ekonomiska sits kommer kraven på gemensam kontroll av lönekostnaderna också att öka, tror TCO. Då bereder man väg för samordnade löneförhandlingar på EU-nivå, och kanske även för statliga ingripanden i lönebildningen, befarar TCO.

TCO-styrelsens ställningstagande går på tvärs mot uppfattningen i Europafacket, som vill se en gemensam obligation. Fördelarna är enligt Europafacket att man tillsammans kan mota ett irrationellt flockbeteende på finansmarknaderna, underlätta en ekonomisk återhämtning och finansiera investeringar som ökar tillväxt och sysselsättning.

Europafacket har också länge drivit på för införandet av en skatt på finansiella transaktioner i EU. Tanken från början var att bromsa snabba transaktioner som skadar ekonomin, men under den nuvarande krisen har förslaget också setts som en viktig inkomstkälla för länder med tomma kassakistor.

TCO-styrelsen anser att riskerna måste vägas mot vinsterna med en finansskatt, och säger för närvarande varken ja eller nej till tanken. Ett argument för en skatt är att de snabba affärerna ökar svängningarna på börsen på ett sätt som innebär risker för den reella ekonomin. Men om skatten inte är global kan finansaktörerna söka sig till andra länder där handeln inte beskattas. Det är också oklart hur en skatt skulle påverka pensionerna – stora delar av pensionssparandet sker genom finansiella transaktioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA