Yurii Pizhuk, ordförande i STs systerförbund i Ukraina, Ayfer Koçak från fackförbundet Kesk i Turkiet samt Lizaveta Merliak som representerar det fackliga nätverket Solidarnast från Belarus.
Bild: Ann Dahlin
Yurii Pizhuk, ordförande i STs systerförbund i Ukraina, Ayfer Koçak från fackförbundet Kesk i Turkiet samt Lizaveta Merliak som representerar det fackliga nätverket Solidarnast från Belarus.

Fackliga företrädare berättade om sin kamp

FACKLIGT2024-05-30

”De fackliga företrädare som arbetar nära fronten riskerar sina liv. De är hjältar”, säger Yurii Pizhuk, ordförande i STs systerförbund i Ukraina och en av de internationella gästerna på STs kongress. På kongressen berättade också fackliga företrädare om de kränkningar av fackliga rättigheter som sker i Turkiet och Belarus.

ST har haft ett mångårigt samarbete med SEUU, som organiserar statligt anställda i Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 har förutsättningarna för det fackliga arbetet i landet förändrats, konstaterar förbundets ordförande Yurii Pizhuk.

– I mer säkra områden kan man fortsätta arbeta. Nära fronten försöker de fackligt aktiva att ge service och humanitär hjälp till medlemmarna, med risk för sina egna liv, berättar han.

I sitt tal på STs kongress beskrev Yurii Pizhuk krigets följder, exempelvis den fysiska förstörelsen. Bland annat har omkring 5 000 arbetsplatser förvandlats till ruiner.

– Det är svåra tider, det största testet av demokratin i historien. Vi kämpar för vår frihet och betalar ett extremt högt pris.

Yurii Pizhuk underströk att stödet från ST varit mycket viktigt, och att han hoppas att det fortsätter. ST har bidragit till utbildningar av fackliga ledare, inte minst unga sådana. Förbundet har också gett humanitärt stöd i form av en buss, som transporterat mat, mediciner och andra förnödenheter till Ukraina.

SEUU fortsätter att driva fackliga krav gentemot regeringen, berättar Yurii Pizhuk. En framgång för förbundet är att familjer till statligt anställda som dör på arbetsplatsen ska få ekonomisk kompensation. Tidigare har det bara gällt anhöriga till anställda i militären.

– I ett raketangrepp mot staden Mykolajev under krigets första år dödades 15 av 39 medlemmar, säger han.

En annan talare på STs kongress var Ayfer Koçak från fackförbundet Kesk i Turkiet. Kesk har fått stöd av ST i kampen mot förföljelser av fackligt engagerade i det alltmer auktoritärt styrda landet. Kesk arbetar bland annat mot ett omfattande politiskt beslutat sparpaket som drabbar offentliganställda. Förbundet stöttar också offentliganställda som förlorade arbetet i de stora utrensningar som regeringen gjorde efter kuppförsöket 2016. Det har inneburit mångåriga rättsprocesser.

Det är inte lätt vinna i domstol, och det tar tid. Och våra kollegor som blev avskedade kan fortfarande inte få jobb, säger Ayfer Koçak.

Kesks internationella sekreterare Osman İşçi, som också var med på besöket, är en av de fackligt aktiva som drabbats. Han satt ett år i fängelse.

– Det var tufft, men vi överlevde, säger han.

Kesk har omkring 180 000 medlemmar. Medlemsantalet har minskat på grund av förföljelser, trakasserier och straff, säger Ayfer Koçak.

– Folk vet att om de går med oss blir det strid. De blir rädda.

Lizaveta Merliak, som representerar det fackliga nätverket Solidarnast från Belarus, besökte också ST-kongressen. Facklig verksamhet förbjöds i landet för två år sedan, och många fackliga aktivister flydde för att komma undan förföljelser. Själv bor Lizaveta Merliak i Tyskland.

– När Ryssland invaderade Ukraina var vi i facken de enda som vågade protestera mot kriget. Det blev massarresteringar och de fackliga kontoren stängdes. De fängslades familjer var desperata, de visste inte var deras anhöriga befann sig eller vad de anklagades för, berättar hon.

För närvarande sitter 44 belarusiska fackliga företrädare i fängelse, enligt hennes uppgifter. Lizaveta Merliak var engagerad i ett fackförbund för anställda i gruv- och kemiindistrin. En dag fick hon veta att hennes närmaste fackliga kollega inte hade kommit hem från jobbet.

– Jag insåg att jag stod näst på tur. Jag tog mina nycklar och flydde.

De belarusiska aktivisterna i exil fick hjälp av fackföreningar i den tyska staden Bremen och senare på nationell nivå i Tyskland. Samarbetet innebar ett visst personligt skydd för flyktingarna och ett stöd till Solidarnasts verksamhet. Numera finns också ett samarbete med svenska fack via den fackliga samarbetsorgansiationen Union to Union.

Nätverket Solidarnast, som består av omkring 80 personer, försöker hålla kontakt med och stötta familjer till fängslade i Belarus. En annan uppgift är att övervaka, dokumentera och rapportera om övergrepp i hemlandet.

Rapporterna går till den internationella fackföreningsrörelsen och till FN-organet ILO, som består av företrädare för fack, arbetsgivare och stater. ILO har fördömt avsaknaden av mänskliga rättigheter i Belarus och beslutat om sanktioner mot landet.

– Belarus är ett öppet fängelse. Och en av de största förövarna när det gäller fackliga rättigheter, säger Lizaveta Merliak.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA