Facklig rätt borde slås fast i EU

ARBETSRÄTT2012-11-09

Enligt en majoritet i arbetsmarknadsutskottet bör Sverige kräva att EU inför ett socialt protokoll som tydliggör att de fackliga rättigheterna inte är underordnade de ekonomiska friheterna. Regeringspartierna reserverar sig.

Det är bra med fri rörlighet, att man kan arbeta var man vill inom EU. Men den fria rörligheten får inte utnyttjas för att pressa lönerna eller hota olika fackliga rättigheter, skriver riksdagens arbetsmarknadsutskott i ett pressmeddelande.

Utskottet föreslår därför att riksdagen riktar ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att Sverige bör kräva att EU ska anta ett juridiskt bindande socialt protokoll. Det ska göra tydligt att de grundläggande fackliga rättigheterna inte är underordnade de ekonomiska friheterna, skriver man. Förslaget stöds av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Regeringspartierna reserverar sig mot förslaget.



Förslaget innebär att utskottet säger ja till motioner från bland annat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.



De rättigheter som arbetsmarknadsutskottet lyfter fram är fri förhandlings- och konflikträtt, inklusive anställdas rätt till sympatiåtgärder med löntagare i annat EU-land, samt rätten att fritt teckna kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA