Facklig kritik mot regeringen

HÖGSKOLAN2012-02-13

Universitetslärarna, Sulf, och Sveriges Ingenjörer är irriterade över att regeringen lägger sig i förhandlingarna på högskoleområdet. Det två förbunden angriper utbildningsministern i en gemensam debattartikel.

Mitt under pågående förhandlingar hotar utbildningsminister Jan Björklund, FP, och regeringen med lagstiftning, skriver Sulfs ordförande Anna Götlind och Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer i en debattartikel i Svenska Dagbladet, SvD. Konflikten handlar om tillämpningen av reglerna i lagen om anställningsskydd, las.

”Det som förvånar är att regeringen inte bara motverkar syftet att komma bort från centralstyrning i högskolan, utan även att minska tidsbegränsade anställningar vid högskolorna. Samtidigt slår man undan förutsättningarna för att låta arbetsmarknadens parter lösa frågan. Detta är helt oacceptabelt och vi kräver att regeringen tar tillbaka hotet om förordningsreglering och låter parterna komma fram till en lösning på egen hand”, skriver de två i SvD.

I förhandlingarna har de två facken drivit på hårt för att förbättra villkoren för tidsbegränsat anställda universitetslärare. Enligt debattartikeln är mer än var tredje universitetslärare utan fast anställning. Kravet har varit att begränsa möjligheterna att stapla tidsbegränsade anställningar ovanpå varandra. Eftersom regeringen viftat med lagstiftning har arbetsvgivaren varit ointresserad av att komma fram till en lösning, anser de två facken:

”Ingen annan arbetsgivare kan göra tidsbegränsade anställningar längre än vad las föreskriver, utan att komma överens med sina fackliga motparter. Men staten kan, och är uppenbart beredd att göra det.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA