Annons:

Facklig kritik mot minskad kontorsyta

LÄNSSTYRELSEN2013-05-07

Länsstyrelsen i Stockholms län planerar att införa kontorslandskap och samtidigt minska lokalytan med 40 procent. ST-medlemmen Katarina Popovic tror att det blir svårare att koncentrera sig i ett öppet kontor.

Nu sällar sig Länsstyrelsen i Stockholms län till raden av myndigheter som byter till öppna kontorslandskap. Orsaken är att lokalerna har många outnyttjade ytor och för lite gemensamma utrymmen samt att myndigheten vill få ned hyreskostnaderna på 40 miljoner kronor om året.

ST-sektionen och Saco-föreningen skriver i ett gemensamt brev till länsledningen att de har viss förståelse för att lokalerna behöver ändras, men är kritiska till att ledningen beräknat att lokalerna kan minska från dagens 15 000 till 9 000 kvadratmeter, en minskning med 40 procent.

Antalet kvadratmeter per arbetsplats blir i så fall mindre än vad Arbetsmiljöverket rekommenderar. I rekommendationen anges inga exakta mått, men ytan per arbetsplats rekommenderas vara ungefär 25 kvadratmeter, med utrymmen som konferensrum, fikarum och korridorer inräknade. Om myndigheten genomför sina planer får de 450 anställda i genomsnitt 20 kvadratmeter per arbetsplats.

På Länsstyrelsen jobbar många med stora dokument som behöver sättas upp eller bredas ut. Dessutom är frågan hur sekretessen ska kunna hanteras i öppna landskap.

– Jag tror att de flesta föredrar ett litet rum framför att dela med många andra. Min uppfattning är att det blir svårare att koncentrera sig med

öppet kontor, säger Katarina Popovic, utvecklingsledare på enheten för minoritetsfrågor.

Men länsöverdirektör Anette Scheibe Lorentzi håller inte med.

– En viktig del är att titta på akustiken och ljuset för att minska störningar, säger hon.

Men vad anser ni om att ytan per arbetsplats blir mindre än vad Arbetsmiljöverket rekommenderar?

– Det är riktvärden. En egen arkitekt har tittat på ytorna och intervjuat medarbetare och chefer. Allt ska få plats och samtidigt får vi mer yta till större matsal och konferensutrymmen, som vi så väl behöver. Nu påbörjar vi vår arbetsmiljökonsekvensbeskrivning då vi ser till särskilda behov och krav. Om det kommer fram något annat där får vi justera det då.

Innan sommaren räknar länsledningen med att ha beslutat om det blir flytt eller ombyggnad av nuvarande lokaler.

»Jag tror att de flesta föredrar ett litet rum framför att dela med många andra«, säger Katarina Popovic på Länsstyrelsen i Stockholms län.
Bild: Casper Hedberg
»Jag tror att de flesta föredrar ett litet rum framför att dela med många andra«, säger Katarina Popovic på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA