Fackets kartläggning gav styrka i förhandlingarna
ST-avdelningen på Naturvårdsverket bestämde sig för att sammanställa alla medarbetares löner under de senaste tre åren. Då blev det tydligt att manliga chefer haft en bättre löneutveckling än övriga medarbetare. Undersökningen var en styrka i förhandlingarna om ett nytt löneavtal.
Elisa Abascal Reyes sitter i STs avdelningsstyrelse och har arbetat med sammanställningen.
– Det var ganska mycket jobb eftersom vi manuellt behövde rensa bort alla som har slutat och precis anställts. Men det var värt det, materialet blev en styrka för oss, säger hon.
De jämförde löneutvecklingen för chefer i förhållande till medarbetare, män i förhållande till kvinnor och olika åldersklasser i förhållande till varandra.
– Vi såg att lågavlönade har haft betydligt sämre löneutveckling än chefer, särskilt manliga chefer. STs medlemmar har tidigare hamnat med darr precis på procenten i avtalet, trots att den siffran ska vara ett golv och inte ett tak.
Särskilt noggrant tittade facket på grupperna administratörer och lågavlönade. Enligt Elisa Abascal Reyes ingår drygt hälften av STs medlemmar i gruppen lågavlönade.
– Eftersom lågavlönade har haft en sämre löneutveckling än andra innebär det också att vi i ST har haft en sämre utveckling än Saco-förbunden och genomsnittet för hela myndigheten.
När materialet var färdigt höll ST en presentation för arbetsgivaren. Källmaterialet samlades i en arbetsfil – gemensam för fack och arbetsgivare, men låst för andra. Själva presentationen var öppen för alla.
– Det finns chefer här som har mejlat ut den till sina medarbetare för att de tycker att den ger en bra bild av lönesituationen.
Elisa Abascal Reyes säger att hon inte är förvånad över resultatet.
– Det finns en uttalad önskan att öka lönespridningen här, så det bekräftar den bild vi hade. Men nu kunde vi plötsligt prata om fakta och siffror och inte bara om upplevelser. Det blev tydligt att många har en sämre löneutveckling trots att deras prestationer uppenbarligen är väldigt bra.
Elisa Abascal Reyes betonar att ST under många år har jobbat för dem som är lågavlönade, och tror att kartläggningen hade betydelse för det nya avtal som man precis har kommit överens om och som hon är mycket nöjd med.
– Vi hade material som inte gick att snacka bort. Det bidrog till att vi hamnade i ett mycket bättre förhandlingsläge, säger hon.
Också personalchef Kristin Lindgren är positiv till STs initiativ.
– Arbetsgivaren gör ju sin kartläggning. Med det här materialet har vi kunnat jämföra våra slutsatser, trots att vi kanske inte alltid har samma tolkning av situationen.
Hon vill inte kommentera resultaten i STs kartläggning, men håller med om att låglönegrupperna har haft sämre löneutveckling.
– Den bilden stämmer. Sedan får man sätta sig ned för att försöka förstå orsakerna till det. Men vi har haft väldigt konstruktiva samtal, som har varit både lyhörda och professionella.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.