Facket vann strid om villkor

ESF-RÅDET2018-08-21

Facket har fått igenom sin linje vad gäller villkoren för de anställda som berörs av ESF-rådets flytt. I stället för att tvingas säga upp sig själva när en del av myndigheten flyttar till Gävle, har de nu sagts upp av arbetsgivaren. Därmed får de upp till ett års uppsägningslön och löper inte längre risk för att förlora a-kassa.

Av:  Tora Villanueva Gran

Publikt har tidigare rapporterat om att delar av ESF-rådet, som hanterar utbetalningar av bidrag av Europeiska socialfonden, i december kommer att omlokaliseras från Stockholm till Gävle. Omkring 65 av totalt 130 tjänster berörs och hälften av de berörda medarbetarna har redan sagt upp sig. Men eftersom ESF-rådet också har åtta regionala kontor runt om i landet, kompliceras det hela. Det finns nämligen berörda medarbetare som är stationerade på något av dessa, trots att de formellt hör till huvudkontoret.

– Så ser ju arbetslivet ut i dag, det är flexibelt. Vi kallar dessa medarbetare inresande. De har under hela sin anställning haft sin bas och sitt vardagsliv i någon annan del av landet än Stockholm trots att de hör till huvudkontoret. I deras anställningskontrakt står tydligt en annan placeringsort angiven, även om deras chef och kolleger finns i huvudstaden, säger Anna-Lena Wessman som är styrelseledamot i ST-avdelningen.

Arbetsgivarens första linje var att även dessa medarbetare, det handlar om åtta stycken, skulle ha arbetsplikt i Gävle. Arbetsgivaren har stött sig på en AD-dom vars innebörd är att om en hel myndighet flyttas, måste de som inte vill följa med att säga upp sig själva, med kortare uppsägningstid och risk för längre karens i a-kassan. Facken har varit oeniga med arbetsgivaren i förhandlingarna och hävdat att när en placeringsort är angiven i ett anställningskontrakt, går den inte bara att ändra.

– För dem som har arbetat på huvudkontoret i Stockholm under ”vanliga” premisser står ingen placeringsort angiven, men det gör det ju på dessa medarbetares kontrakt, förklarar Anna-Lena Wessman.

Och i slutet av april, efter fackens påtryckningar, rådgjorde arbetsgivaren med Arbetsgivarverket. Därefter ändrade man sig och valde att gå på fackens linje. I juni gjordes därför överenskommelsen att samtliga med angiven placeringsort i sina kontrakt inte har arbetsplikt i Gävle. Det innebär att de inte tvingas säga upp sig själva. I stället har de nu blivit uppsagda av arbetsgivaren och får därmed lön under ett års tid.

– Nu har vi i alla fall sett till att dessa kolleger blivit något så när omhändertagna, säger Anna-Lena Wessman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA