Facken optimistiska till ny regeringskoalition

TYSKLAND2018-03-05

Angela Merkel bildar ny regering tillsammans med socialdemokratiska SPD. Det blev klart under söndagen, sedan SPDs medlemmar röstat ja till att ingå i koalition med CDU och CSU. Från fackförbundens håll uttrycks nu optimism inför de kommande fyra årens politik.

Av:  Arvid Jurjaks

Efter fem månader av politisk ovisshet är det nu fritt fram för en ny koalitionsregering i Tyskland. Socialdemokratiska SPD fick i söndags grönt ljus av sina medlemmar att ingå i en koalition med Angela Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU.

Därmed är också sista hindret för det koalitionsprogram som de tre partierna kom överens om i slutet av februari undanröjt.

Koalitionens planer kan ”förbättra arbets- och levnadsförhållandena för många människor”, kommenterade tjänstemannafacket Verdis ordförande, Frank Bsirske, i ett pressmeddelande nyligen.

Verdi, som organiserar merparten av de statligt anställda i Tyskland, är inte den fackliga organisation som uttrycker optimism kring de kommande fyra årens planerade politik i Tyskland.

DGB, som fungerar som en paraplyorganisation för förbunden, var tidigt ute och stöttade den socialdemokratiska partiledningens beslut att åter ingå i en så kallad storkoalition med Angela Merkel, efter att försöket till det som gick under namnet Jamaica – ett regeringssamarbete mellan kristdemokrater, liberaler och de gröna – misslyckades i höstas.

”De anställda får ut betydligt mer av en storkoalition än vad som hade varit möjligt med Jamaica. Socialdemokraterna har använt sin rösttyngd väl”, skriver DGBs ordförande, Reiner Hoffmann i ett pressmeddelande.

Industriförbundet IG Metalls ordförande, Jörg Hofmann, tror att det kommer att uppstå debatt kring det finstilta på flera punkter i den 177 sidor långa koalitionsöverenskommelsen.

”Men så ska det också vara. Vi vill att det äntligen blir tydligt vad partierna står för” kommenterar han i ett pressmeddelande.

De delar som facken uttrycker optimism kring, handlar framför allt om förbättrade möjligheter till vidareutbildning. En arbetsmarknad i snabb förändring på grund av globalisering och digitalisering tvingar flera arbetstagare att ställa om, och ibland också byta jobb. Så även i Tyskland.

Den nya regeringen vill därför satsa mer på bland annat yrkesskolor, skapa en nationell strategi för vidareutbildning, samt utvidga studiestödet.

En annan förändring är att den som vill komma tillbaka till heltid efter att ha arbetat halvtid ska få laglig rätt att göra det.

Andra planerade reformer som uppskattas av de fackliga organisationerna är en justering av sjukförsäkringsavgiften till arbetstagarens fördel, en förbättring av pensionssystemet och att arbetsplatserna inom kollektivtrafiken åter säkras med kollektivavtal – något som de upphandlade företagen har kunnat kringgå sedan 2016 genom en införd lagändring. Dessutom ska en utbyggnad förskola göra det lättare att kombinera familj- och arbetsliv.

Visst missnöje uttrycks dock kring att åtgärderna föratt minska visstidsanställningarna är otillräckliga. SPD och fackförbunden krävde i valrörelsen ett totalt stopp för så kallade sakligt grundlösa visstidskontrakt, det vill säga anställningar som är tidsbegränsade utan särskild anledning.

I förhandlingarna kring koalitionsfördraget blev detta en av de svåraste frågorna att komma överens om. Resultatet blev en kompromiss. På en arbetsplats med mer än 75 anställda får endast 2,5 procent av personalen ha en tidsbegränsad anställning om det inte finns några särskilda skäl.

Regeringsbildningen i Tyskland

Sedan valet i höstas har det rått ovisshet kring hur Tyskland ska regeras. Situationen har kommenterats med oro av bland annat flera europeiska ledare och Angela Merkels omtalat goda förhandlingsförmåga har ifrågasatts.

Att det nu åter blir en storkoalition mellan den kristdemokratiska unionen CDU och CSU tillsammans SPD har på flera håll setts som en nödlösning. Bland annat har det socialdemokratiska ungdomsförbundet aktivt kampanjat för att SPD ska gå i opposition och därmed förtydliga alternativen i tysk politik.

Nu blir istället främlingsfientliga Alternative für Deutschland Tysklands största oppositionsparti. Dess närvaro i förbundsdagen har redan lett till häftiga ordväxlingar mellan parlamentsledamöterna.

Onsdagen 14 mars, nästan ett halvår efter valet, väntas förbundsdagen rösta ja till Angela Merkels fjärde mandatperiod som förbundskansler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Tyskland
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA