Facken kräver höjt tak i a-kassan
TCO och Saco kräver höjt tak för a-kassan, och LO hävdar att regeringen avsiktligt vill göra de arbetslösa fattiga. Uttalandena kommer efter en rapport som visar att värdet av socialförsäkringarna rasat.
I en rapport till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen visar fyra forskare att det skydd socialförsäkringarna ska ge har urholkats senaste decennierna. År 2010 låg ersättningen från a-kassan under genomsnittsnivån för OECD-länderna, från att ha varit näst högst efter Schweiz år 2005.
I ett gemensamt uttalande från Saco och TCO kräver de två tjänstemannaorganisationerna att taket i a-kassan höjs:
”Eftersom taket inte räknats upp på tio år ligger maxersättningen från a-kassan istället en bra bit under 50 procent av genomsnittslönen i Sverige. Detta är ett brott mot inkomstbortfallsprincipen.”
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver LO-ombudsmannen Oscar Ernerot att regeringen avsiktligt vill göra arbetslösa fattiga för att på så sätt tvinga upp sysselsättningen:
”Det har inte fungerat – det skadar svensk ekonomi och lämnar enskilda människor i en otrygghet som vi trodde tillhörde historien. Ansvaret och kostnaden för arbetslösheten, som systematiskt slår hårdare mot vissa löntagargrupper, ska bäras gemensamt genom en solidariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring”, skriver han.
I rapporten till Socialförsäkringsutredningen skriver forskarna att om ersättningarna i framtiden inte räknas upp med reallöneutvecklingen innebär det ett avsteg från den modell som via lagstiftning tidigare gett inkomstbortfallsskydd för de allra flesta heltidsarbetande:
”När det gäller hur länge ersättningarna kan betalas ut framstår begränsningen av sjukpenningens varaktighet som mest framträdande. Ökningen av antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen är en annan viktig förändring, där Sverige i dag har fler karensdagar än genomsnittet bland OECD-länderna.”
Rapporten är skriven av Tommy Ferrarini, Kenneth Nelson, Ola Sjöberg, alla verksamma vid Stockholms universitet, och Joakim Palme vid Uppsala universitet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.