Annons:

Facken inom industrin sade nej till bud

AVTALSRÖRELSEN2011-11-30

Samtliga fackförbund inom industrin sade på onsdagkvällen nej till medlarnas avtalsbud. Arbetsgivarna sade däremot ja.

De så kallade opartiska ordförandena hade lämnat ett förslag till avtal på 13 månader som innebar en löneökning på 2,6 procent från 1 februari 2012, vilket skulle motsvara 2,4 procent på årsbasis. ”Omöjligt att acceptera”, var IF Metalls ordförande Stefan Lövéns kommentar.

Inte heller Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg tyckte att nivån i medlarnas bud var tillräcklig:

”Vi säger nej eftersom budet inte har en tillräckligt hög nivå för löneökningarna, men också på grund av att det är helt tomt på innehåll för att öka jämställdheten genom utökad föräldralön eller förbättrade arbetstidsvillkor. Vi ser positivt på att budet innehöll individgarantier, höjda lägstalöner och löneökningar från avtalets första dag, men det räcker inte”, kommenterade hon beslutet att säga nej i ett pressmeddelande.

Enligt Cecilia Fahlberg utvecklas de svenska företagen starkt och har råd att betala mer: ”Det är mycket bekymmersamt att arbetsgivarna inte inser att företagens goda resultat också borde räcka till rimliga löneökningar till medarbetarna som arbetat ihop företagens mångmiljardvinster.”

Det håller inte Teknikföretagens vd Åke Svensson med om. I ett pressmeddelande kallar han löneökningarna i medlarnas förslag ”bekymmersamma”. Ändå var Teknikföretagen och de andra arbetsgivarorganisationerna beredda att acceptera medlarnas bud, något som man motiverar med att företagen vill kunna planera sin verksamhet.

I och med att slutbudet fallit råder från och med 1 december ett avtalslöst tillstånd inom industrin. Det är då möjligt för fack och arbetsgivare att varsla om konfliktåtgärder. Enligt industriavtalet ska de opartiska ordförandena nu kalla parterna till överläggningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA