Fack missnöjt med islamisters seger
»Det går inte att få tyst på oss. Vi är inte rädda för någonting längre!« Det säger den fackliga företrädaren Mansour Cherni. Han är starkt missnöjd med det islamistiska partiet Ennahdas valseger.
– Kan ni föreställa er? 41,7 procent. Det är ju enormt!
Mansour Cherni döljer inte att han är irriterad över utgången av de första fria valen i Tunisien. Precis som många andra känner han sig närmast lurad på valutgången.
Splittrad vänster
Det var knappast islamisterna som stod på barrikaderna, när statschefen Ben Ali störtades i början av året.
– Men vänstern fick det resultat man förtjänade. Man gick in i valet alldeles för splittrad.
Mansour Cherni är Tunisiens koordinator för Iska, Internationalen för stats- och kommunalanställda. Han är också det tunisiska facket UGTTs generalsekreterare inom den statliga energisektorn.
Samordnade upproret
Efter jasminrevolutionen har andra löntagarorganisationer bildats, men UGTT var länge det enda existerande facket. UGTT spelade också en viktig roll som samordnare under upproret, eftersom den politiska oppositionen var svag.
– Men nej. Det är inget politiskt parti. Vi är oberoende. Men vi står såklart till vänster, säger han.
En av anledningarna till Ennahdasvalseger sägs vara att partiet är väl organiserat. Partiet säger sig vara måttfullt och har sagt att det ska driva en liberal politik. Man har lovat att skapa 600 000 nya jobb, och att inte röra de demokratiska friheterna.
Gjort upp med »maffiasystem«
– Jag tror att islamisterna inser att det finns en röd linje som de inte kan överträda. De vet att de inte kan ge sig på yttrandefriheten eller kvinnornas rättigheter, säger Mansour Cherni.
Däremot är han osäker på vad Ennahda vill med den offentliga sektorn.
– Det är svårt att utläsa av programmet.
Under det gångna året har facket tagit sig an vad Mansour Cherni kallar för ett maffiasystem inom den offentliga sektorn.
– Ben Alis familj hade byggt upp ett grenverk av underleverantörer till de statliga bolagen och förvaltningarna, där mycket pengar stoppades i fel fickor, medan de som jobbade hade osäkra anställningar.
Han berättar att tusentals anställda hos underleverantörerna nu har fått fasta jobb inom den statliga sektorn i stället, tack vare ett avtal med facket.
Även om han är missbelåten med valutgången säger han att situationen är »lugn«.
– Vi är förstås vaksamma på vad som händer i landet. Men vi är inte längre rädda för någonting. Nu kan ingenting få tyst på oss längre, säger Mansour Cherni.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.