Få vill förändra med fackets stöd
Knappt en av tio vänder sig till facket om man vill ändra på något på arbetsplatsen, visar en arbetsmiljöundersökning på Göteborgs universitet.
Detta faktum betyder inte att facket misskött sig eller spelat ut sin roll, anser Eva Sjögren, sektionsordförande i ST-ATF.
– Tolkningen har gjorts för dyster vad gäller facket. Resultatet beror dessutom på hur man ställt frågorna, säger hon.
Enligt Eva Sjögren är facket i dag fullt upptaget med att lösa enskilda medlemmars personliga problem som uppsägningar, utmattningsdepressioner och konflikter. Därför har man uppmanat medlemmarna att i första hand vända sig till sina närmaste chefer för att påpeka missförhållanden och framföra ändringsförslag.
Inställningen till facket har också förändrats.
– En ny generation anställda har kommit in vid högskolor och universitet: Många tror att de kan klara sig själva och är därför inte vana vid att ta hjälp av facket. Solidaritet är kanske inte heller något man tar för givet. Detta ger oss skäl att tänka på vilka rekryteringsargument vi använder framöver, påpekar Eva Sjögren.
Av 4 600 universitetsanställda i Göteborg tillhör ungefär 1 000 ST-ATF.
Fakta
Mer än var fjärde anställd tror att hon skulle få en sämre ställning på arbetsplatsen om hon framför kritiska synpunkter
Mer än var tredje tror att hon skulle mötas av ovilja från sina närmaste chefer om hon gjorde det
Var fjärde önskar att hon hade mer att säga till om.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.