Få vet grunden för den egna lönen

LÖNER2008-09-30

Många ST-medlemmar vet inte vad deras lön baseras på, eller hur de kan påverka den. Det visar STs löneenkät.

ST har frågat ett antal avdelningar, sektioner och klubbar om deras erfarenheter av årets lokala löneförhandlingar. Syftet är att få en samlad bild av lönebildningen ute på arbetsplatserna.

Enkäten har fått 132 svar. De flesta har fått ut mer än det centrala avtalets 2,4 procent i årets förhandlingar. I 50 fall har facket landat på minst 3,6 procent. Tolv svarande har nått över 11 procent för hela treårsperioden.

Ett av STs viktigaste krav är att medlemmarna ska veta vad deras lön bygger på, och hur de kan påverka den. Bara 23 procent av de svarande anser att det stämmer.

Nästan 60 procent tycker att de får för lite information om förutsättningarna för lönebildningen. Ett tiotal svarande uppger att arbetsgivaren vägrat ta fram gemensamma löneprinciper, vilket avtalet kräver.

ST anser det »oroväckande« att 37 procent är oeniga med arbetsgivaren om hur lönebilden ser ut, eller inte ens har fått diskutera frågan. Över 20 procent uppger att samverkans- och förhandlingsklimatet har blivit sämre.

Det är ännu vanligast att lön helt eller delvis avgörs genom kollektiva förhandlingar, men tre av fyra arbetsgivare vill öka andelen lönesättande samtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA