Få kvinnor förtroendevalda i facket

EU2006-06-08

Andelen kvinnor i förvärvslivet och i facket ökar inom EU. Men på förtroendeposter inom facket är kvinnoandelen låg, konstaterar Europafacket.

44 procent av medlemmarna i Europafackets organisationer är kvinnor. Men på de fackliga kongresserna är mindre än var tredje kvinna, konstateras i en rapport som antagits av Europafackets styrelse.

Det krävs kraftfulla åtgärder för att skapa jämställdhet i fackens beslutande organ, enligt rapporten. Alla fackliga organisationer inom Europafacket bör ha en jämställdhetsplan. Inom organisationerna bör man också ha statistik om medlemskap och representativitet i de beslutande organen. Dessa uppgifter ska varje år rapporteras till Europafacket. Dessutom vill man förändra den fackliga kulturen och mötesformerna.

Intresset bland de fackliga medlemsorganisationerna förefaller inte vara särskilt stort, konstaterar författarna till rapporten. Trots påstötningar svarade mindre än hälften av de anslutna organisationerna på den enkät som skickades ut för att få underlag för utvärderingen.

Efter snart 50 års arbete för ökad jämställdhet i den europeiska gemenskapen är det långt kvar, enligt rapporten. Lönegapet mellan män och kvinnor är i genomsnitt 15 procent för de 25 EU-länderna. Men i Storbritannien, Tyskland, Slovenien, Cypern och Slovakien är skillnaden 20 procent eller mer. Och i vissa länder ökar löneskillnaderna mellan män och kvinnor – i Finland, Danmark, Belgien, Spanien och Tyskland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA