Få klarar sig på bara studiemedel

STUDIEMEDEL2012-03-19

Bara en av tre studenter klarar sig på sina studiemedel. Det framgår av en enkät med 4 000 studenter som Centrala Studiestödsnämnden, CSN, har genomfört.

Undersökningen från CSN visar att Sveriges studerande fått bättre ekonomi de senaste två åren. Men fortfarande säger majoriteten av de intervjuade att studiemedlen inte räcker för att få ihop ekonomin. Men antalet som säger sig kunna leva på sina studiemedel har ökat med åtta procentenheter sedan 2010, från 26 till 34 procent.

”Studiemedlet har höjts två gånger de senaste tre åren. Det har sannolikt spelat in för den förbättrade situationen. Samtidigt är det fortfarande en majoritet av de studerande som säger att studiemedlet inte täcker alla levnadsomkostnader”, säger Carl-Johan Stolt vid CSN i ett pressmeddelande.

Trots att många anser att ekonomin är knaper när man ska försöka klara sig på studiemedel har det inte blivit fler studenter som arbetar vid sidan om studierna sedan fribeloppet höjdes den 1 januari 2011. Bland dem som har studiemedel säger fyra av tio att de arbetar parallellt med studierna. Var fjärde student säger att de arbetar för att över huvud taget ha råd att plugga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA