Få arbetslösa fick plats i Kulturarvslyftet

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-06-02

448 personer deltog i Kulturarvslyftet, en arbetsmarknadssatsning åren 2012-2014. Det är långt färre än regeringens uppsatta mål om 4 400 platser.

Kulturarvslyftet infördes 1 januari 2012. Regeringen avsatte 800 miljoner kronor till satsningen varav 270 miljoner kronor skulle gå till handledarnas löner.

Målgruppen var personer med svag förankring på arbetsmarknaden, exempelvis utförsäkrade med funktionsnedsättning som gått programmet arbetslivsintroduktion.

Regeringen bedömde att 4 400 platser skulle kunna ordnas under perioden. Arbetsförmedlingen, som fått uppdraget tillsammans med Riksantikvarieämbetet, skrev dock ned prognosen efter en trög start.

Totalt fick 448 personer en utvecklingsanställning inom Kulturarvslyftet, konstaterar Arbetsförmedlingen i en rapport. Av dem var 283 kvinnor och 165 män. Två tredjedelar av dem hade deltagit i programmet arbetslivsintroduktion före starten. 38 procent av deltagarna hade någon form av anställning 90 dagar efter att de slutat inom satsningen. De allra flesta av dessa hade en anställning med någon form av stöd.

Anledningen till att så få fick plats inom Kulturarvslyftet är att förutsättningarna för att nå målet inte var optimala, skriver Arbetsförmedlingen i rapporten. Flera av de potentiella anordnarna har uppgett att de inte har haft ekonomiska förutsättningar att delta eller att de har haft svårt att ta ett arbetsgivaransvar. Arbetsförmedlingen konstaterar också att Kulturarvslyftets dubbla syften, rehabilitering och bevarande av kulturarv, gett vissa anordnare fel förväntningar på vilken sorts kompetens och arbetsförmåga som målgruppen haft.

Trots det anser myndigheten att det är positivt att de flesta av deltagarna har kommit närmare arbetsmarknaden efter en lång historia av ohälsa och svag förankring på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA