Europeiska företag kan stämma svensk press

EU2006-05-09

EUs justitieministrar är överens om hur förtalsregler ska tillämpas inom unionen. Men Sverige har bara delvis fått gehör för sina synpunkter.

Av:  Eva Spira

Förordningen syftar till att hitta regler för vilket lands lagar som ska användas vid civilrättsliga skadeståndsprocesser.

EUs justitieministrar är överens om att det är lagen i det land där en skada har uppstått som ska tillämpas.

Från svensk sida har man varit orolig för att förordningen ska inkräkta på Tryckfrihetsförordningen. Den skulle kunna göra det möjligt för exempelvis en italiensk politiker att stämma en svensk tidning eller journalist för förtal i enlighet med italiensk lagstiftning.

Den farhågan är nu undanröjd, enligt Torbjörn Malm på justitiedepartementet. Ministrarna vill undanta förtal relaterat till en person och kränkning av den personliga integriteten från regelverket.

Företag kan stämma

Däremot finns det inget som hindrar att ett europeiskt företag som utsätts för negativa skriverier i en svensk tidning stämmer tidningen eller en journalist för ekonomiskt förtal (förtal av juridisk person) enligt sitt eget lands lag. Detta är inte möjligt enligt svensk lag.

En annan svensk farhåga har varit att en facklig stridsåtgärd som är tillåten i Sverige skulle kunna leda till en skadeståndsprocess enligt ett annat medlemslands lagar.

Men i den frågan har justitieministrarna gått på Sveriges och EU-parlamentets linje, berättar Torbjörn Malm. Det är regelverket i det land där stridsåtgärderna vidtas som ska gälla.

Ministrarnas slutliga ställningstagande kommer i juni. Sedan går förslaget till EU-parlamentet för en andra läsning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA