Europadomstolen frikänner Sverige
Europadomstolen anser inte att svenska staten har utsatt professor Christopher Gillberg för kränkning. Men oklarheter kring sekretesskyddet kvarstår.
Domstolen prövar inte i sin dom om kammarrätten gjorde rätt när den kom fram till att Cristopher Gillbergs forskningsmaterial om damp skulle lämnas ut. Orsaken är att det gått för lång tid, skriver Dagens Nyheter, DN.
”Frågan om när en forskare kan tvingas lämna ut integritetskänslig information har inte besvarats av Europadomstolen. Det blir i stället något för svenska lagstiftare”, säger Cristopher Gillbergs rättsliga ombud Clarence Craaford till tidningen.
När Cristopher Gillberg vägrade att lämna ut forskningsresultaten åtalades och dömdes han för tjänstefel. Det kränkte inte hans rättigheter, anser Europadomstolen. Eftersom han inte var barnens läkare var han inte bunden av någon tystnadsplikt, konstaterar domstolen enligt DN.
”Det finns ett behov av att se över regler och lagar i det som mer generellt reglerar förhållandet mellan patienter och forskare”, säger statssekreterare Peter Honeth på utbildningsdepartementet i en kommentar till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.