EU vill spionera själv

ECHELON2003-12-16

Det existerar ett globalt system som avlyssnar privatpersoner och företag, konstaterar EU-parlamentet. Men parlamentet kräver inte att spionsystemet avskaffas. Istället förordas en europeisk underrättelsetjänst.

Av:  Eva Spira

Det kan inte längre betvivlas att det finns ett globalt system för avlyssning av kommunikation, som bedrivs i samverkan mellan USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Dessutom finns en avlyssningsstation i Tyskland.

Det skriver det utskott som utrett Echelons existens i en resolution som antagits av EU-parlamentet.

Utskottet anser att medlemsländerna bör öka den parlamentariska kontrollen av underrättelseverksamheten och uppmanar företag och enskilda att kryptera sina e-postmeddelanden.

Man säger också att spionaget kan strida mot Europarådets konvention om skydd för privatlivet och att industrispionage kan strida mot EUs konkurrensregler.

Men några krav på att avskaffa systemet ställer inte parlamentet. Istället framhåller utskottet fördelarna med en gemensam europeisk underrättelseverksamhet.

– Vi ska inte tro att vi kan avskaffa all form av spioneri. Det här måste vi nog också ha i Europa, men under ordnade former, säger Charlotte Cederschiöld (m), som var den enda svenska ledamoten i Echelonutskottet.

Vänsterpartierna och de gröna i parlamentet hade en rad tilläggs- och ändringsförslag till resolutionen. Bland annat menar de att utskottet inte har dragit de politiska konsekvenserna av sin utredning och är kritiska till planerna på en europeisk underrättelseverksamhet.

– Parlamentet borde ha lagt större tyngd vid att Echelon kränker den personliga integriteten och därmed bryter mot Europarådets konvention. Man borde också vända sig direkt till Storbritannien och Tyskland och kräva att de lämnar nätverket, anser vänsterpartisten Jonas Sjöstedt.

Men parlamentets majoritet avvisade kritikernas ändringsförslag.

I korthet

EU-parlamentets utskott har kommit fram till att det finns ett globalt system för avlyssning som i alla fall under någon period gått under namnet Echelon. Men avlyssningen sägs inte vara så total som tidigare hävdats. Framför allt är det kommunikation via satellit som övervakats. Däremot menar utskottet att det av praktiska och ekonomiska skäl inte går att avlyssna kommunikation via exempelvis kabel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA