Tull vid färjeterminal i Stockholm.
Bild: Getty Images
Tull vid färjeterminal i Stockholm.

EU vill avskaffa Sveriges gränskontroller

EU2017-05-04

EU-kommissionen ger de fem Schengenländer som tillämpar inre gränskontroller ett halvår på sig att fasa ut dem. Danmark, Tyskland och Österrike kritiserar beslutet, skriver Europaportalen.

Fem av EU-länderna i Schengensamarbetet har till följd av flyktingkrisen haft inre gränskontroller för att hindra människor att olagligt ta sig över gränserna. Nu säger EUs migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos att kontrollerna bör upphöra inom ett halvår, skriver Europaportalen:

”Tiden är kommen för att ta det sista konkreta steget för en gradvis återgång till ett normalt fungerande Schengen. Från en rättslig utgångspunkt är det omöjligt att få en ytterligare förlängning.”

De fem berörda länderna har redan två gånger fått tillstånd av förlänga gränskontrollerna, konstaterar Dimitris Avramopoulos. För att i fortsättningen förhindra att migranter olagligt tar sig över gränserna föreslår kommissionen regelbundna poliskontroller i gränsområdena såsom fordonsröntgen och kameraövervakning, skriver Europaportalen. Sådana kontroller är enligt kommissionen mer effektiva än nuvarande gränskontroller.

Den svenska regeringen planerar redan att komplettera gränskontrollen med bland annat kameraövervakning med automatisk nummerplåtsidentifiering och röntgen av fordon.

Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka har krävt att gränskontrollerna ska finnas kvar. Och i den tyska delstaten Bayern har inrikesminister Joachim Herrmann sagt att kontrollerna ska fortsätta åtminstone till årsskiftet. Den danska utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg säger att gränskontrollerna ska finnas kvar så länge som det är nödvändigt, enligt Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Asyl Invandring
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA