EU-toppmöte skjuts upp

EU2011-10-12

EUs planerade toppmöte nästa vecka skjuts upp för att ge stats- och regeringscheferna mer tid för att kunna möta den uppseglande skuld- och bankkrisen i främst euroländerna.

Det planerade EU- och eurotoppmötet i Bryssel den 17-18 oktober skjuts upp en vecka till den 23 oktober, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Beslutet fattades efter toppmötet i söndags mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy och sedan den stora Dexia-banken räddades från konkurs med hjälp av statsgarantier på upp till 90 miljarder euro i helgen. Dexia är verksam i Frankrike, Belgien och Luxemburg.

Beslutet att skjuta på toppmötet fattades av Europarådets ordförande Herman Van Rompuy. Han har uppmanat eurogruppen och EU:s samtliga finansministrar att hålla möten före den 23 oktober för att förbereda toppmötet, skriver Brysselkontoret.

Enligt Herman Van Rompuy behövs det mer tid för att hantera situationen i Grekland, rekapitalisera bankerna och förbättra effektiviteten i räddningsfonden EFSF:s stabiliseringsverkyg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA