EU skapar jättelik platsbank

ARBETSMARKNAD2015-04-15

Nästan 24 miljoner människor är arbetslösa inom EU. Samtidigt finns mellan en och två miljoner lediga jobb där arbetsgivarna inte hittar någon lämplig sökande. Nu vill EU-kommissionen inrätta en europeisk platsbank för att förbättra matchningen.

En europeisk arbetsförmedling är en bra idé, anser de politiska partierna och arbetsmarknadens parter. Men ännu återstår flera detaljer att lösa.

Arbetskraftens rörlighet är en av grundstenarna inom EU. Men rörligheten mellan länderna anses för låg. Varje år flyttar 700 000 personer över en landgräns för att jobba, vilket motsvarar endast 0,29 procent av arbetskraften inom unionen.

Något konkret mål har inte satts upp, men i förslaget konstateras att det under senare år skett en markant ökning av antalet personer som söker jobb via det befintliga Eures-nätverket, som i dag består av EU-ländernas offentliga arbetsförmedlingar. Undersökningar visar också att allt fler EU-medborgare säger sig vilja flytta utomlands för att jobba.

Därför vill EU-kommissionen väcka nytt liv i Eures och även förstärka det. Det ska ske genom att skapa en gigantisk databas där alla lediga jobb i de 28 EU-länderna finns tillgängliga och där arbetssökande ska kunna lägga in sina cv:n. I denna jättelika platsbank ska även privata förmedlingsföretag kunna bli »Eures-partners«.

Kommissionen talar om en portal med ett »nästan komplett utbud av lediga platser« som ska bidra till »god automatiserad matchning mellan vakanser och arbetssökande«.

De flesta av parlamentets partigrupper stödjer huvudtankarna i förslaget. Även Europafacket har en positiv grundinställning, men betonar att antalet jobb i databasen inte är huvudsaken. För att undvika social dumpning måste det handla om riktiga jobb av god kvalitet – eller »fair mobility«.

– Därför vill vi att arbetsmarknadens parter ska få plats i de nationella samordningskontoren. Vi lobbar mycket om detta och har gott hopp om att det ska bli så, säger Claude Denagtergal på Europafacket.

En ny förordning kan tidigast träda i kraft nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA