EU satsar på unga

EU2012-09-11

Ungdomspolitiken inom EU bör inriktas på ökad sysselsättning, social inkludering samt hälsa och välbefinnande. Det framgår av en rapport som överlämnats till EU-kommissionen.

EUs ungdomsrapport, som kommissionen tar fram vart tredje år, understryker att EU och medlemsländerna måste göra mer för att hjälpa de unga. Det är de som har drabbats hårdast av den ekonomiska krisen.

Arbetslösheten bland ungdomar mellan 15 och 24 år har ökat med 50 procent sedan krisen började. I februari 2008 var ungdomsarbetslösheten i genomsnitt 15 procent. I juli i år hade den nått 22,5 procent. Grekland och Spanien har den högsta ungdomsarbetslösheten med 53,8 respektive 52,9 procent. Nästan var tredje av de unga arbetslösa i EU har gått utan jobb i mer än ett år.

”Jag är djupt oroad över hur krisen slår mot de unga. Alldeles för många riskerar social utestängning och fattigdom”, säger Androulla Vassiliou, EU:s kommissionär för bland annat ungdomsfrågor i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten håller nästan alla medlemsländer på att genomföra EUs ungdomsstrategi, som ska skapa fler och bättre möjligheter för unga och främja aktivt medborgarskap, social inkludering och solidaritet.

Utbildningsprogrammet Erasmus för alla ska bli kärnan i EUs nya ungdomsstrategi. Programmet föreslås få en betydligt större budget och upp till fem miljoner unga kommer att kunna få EU-bidrag för utbildning, praktik eller volontärarbete utomlands. Det är nästan dubbelt så många som i de nuvarande programmen för 2007–2013.

Kommissionen arbetar också för att ta bort hinder för unga att utnyttja den fria rörligheten i EU för att exempelvis resa ut som volontär, studera eller jobba utomlands.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA