EU-krav på jobbgaranti för ungdom

EU2013-01-17

EU-parlamentet vill att alla medlemsländer inför en sysselsättningsgaranti för alla under 25 år. En del av finansieringen ska kunna komma från Europeiska socialfonden.

I enlighet med ett förslag från EU-kommissionen före jul beslutade parlamentet med stor majoritet att ställa sig bakom en uppmaning till medlemsländerna att skapa en jobbgaranti för unga. Av ett pressmeddelande från parlamentet framgår att ungdomsgarantin ska ge alla under 25 år, och alla nyutexaminerade under 30 år, ett erbjudande om ”högkvalitativ sysselsättning, vidareutbildning eller en lärlings- eller praktikplats” inom fyra månader efter det att man blivit arbetslös eller lämnat en formell utbildning.

Resolutionen bygger på ett förslag från EU-kommissionen och antogs med 546 ja-röster mot 96 nej-röster och 28 nedlagda röster.

Ungdomsgarantin bör enligt beslutet kunna delfinansieras med hjälp av EU-medel, i synnerhet från Europeiska socialfonden (ESF). Parlamentet föreslår därför att ESF ska få 25 procent av strukturfondsmedlen.

Hårdast drabbade av arbetslöshet är ungdomarna i Grekland med 57,6 procent och Spanien med 56,5 procent. I Portugal, Italien, Slovakien och Lettland är var tredje ungdom i åldern 15-24 år arbetslös. I Sverige ligger ungdomsarbetslösheten på 24.8 procent, strax över EU-genomsnittet på 23,7 procent, enligt EUs siffror. I Tyskland, Nederländerna och Österrike är siffran under 10 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA