EU-granskning av Socialstyrelsen
Socialstyrelsen kommer att granskas av EU-kommissionen för att myndigheten bryter mot EUs regler om hur lång tid det ska ta att utfärda legitimation för vårdpersonal från andra EU-länder.
Socialstyrelsens långsamma hantering hindrar sjuksköterskor att komma till Sverige och jobba. Det har SVT uppmärksammat i flera reportage. Det finns flera exempel på personer som fått vänta sex månader eller mer på att få svensk sköterskelegitimation. Enligt både EUs regler och den svenska lagstiftningen får det inte ta mer än tre månader.
”Om en medlemsstat inte efterlever EUs lagstiftning är det vår uppgift som kommission att se till att medlemsstaten gör detta. Vi får börja en dialog med medlemsstaten som då kan leda till en process, en överträdelseprocess”, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens kontor i Sverige, till SVT.
Socialstyrelsen medger att den inte följer reglerna. Enligt myndighetens egna uppgifter har den brutit mot tremånadersregeln vid 16 tillfällen de senaste 18 månaderna. Justitieombudsmannen har vid flera tillfällen riktat kritik mot Socialstyrelsens saktfärdighet.
”Vi ska självfallet följa EU-reglerna. Men vi har fått många ansökningar vad gäller sjuksköterskor i EU som inte blir godkända med automatik”, säger Socialstyrelsens tillsynschef Pernilla Ek till SVT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.