Ettårsavtal med lokala satsningar
Ett ettårsavtal är klart för Arbetsgivarverkets område. Avtalet utgår ifrån att de nya lönerna fastställs på lokal nivå. En ”stupstock” på 2,5 procent träder ikraft om de lokala parterna inte är överens.
Avtalsperiod: 1 april år 2001 – 31 mars 2002.
Lönenivå: Ingen procentsats har fastställts i det centrala avtalet. De lokala parterna ska genomföra ett gemensamt arbete om grundläggande faktorer för lönesättningen.
I lokala förhandlingar om kollektivavtal ska parterna enas om tidpunkt för revision, lokal pott och fördelning mellan medlemmarna. En nyhet i årets centrala avtal är, att lokalt fackligt arbete ska uppmärksammas vid lönesättningen. Om de lokala parterna inte bestämmer om annat ska lönerevision ske den 1 april i år.
Kan de lokala parterna inte enas inom sex månader finns en så kallad stupstock. Den innebär att potten blir 2,5 procent av lönesumman, eller lägst 420 kronor per heltidsarbetande. Beloppet ska beräknas och fördelas per den 1 april.
Och om parterna inte enas om annat ska varje medlem ha minst 230 kronor per månad i lönehöjning före periodens slut. Senast den 30 april 2002 ska lokala facket anmäla till arbetsgivaren vilka som ska omfattas av löneökningsgaranti.
Pensionerna: Arbetsgivarverket vill införa ett avgiftsfinansierat pensionssystem istället för det förmånsbaserade som gäller nu. Förhandlingarna om ett nytt pensionssystem fortsätter.
Trygghetsfrågorna: För närvarande är avgiften till Trygghetsstiftelsen 0,7 procent av lönesumman. Under tre år sänks avgiften till 0,05 procent. De lokala parterna ska komma överens om hur mellanskillnaden på 0,65 procent ska användas till ”åtgärder som underlättar långsiktig omställning” under de tre åren. Därefter höjs avgiften till Trygghetsstiftelsen till 0,4 procent av lönesumman.
Semestervillkor: Inga försämringar för nyanställda i affärsverken finns i det centrala avtalet. Däremot ska man lokalt undersöka om konkurrensutsättning finns och där så är fallet förhandla om eventuella ändringar.
Arbetsmiljön: Också denna blir en fråga för de lokala parterna att arbeta vidare med. Bland annat ska de behandla hur arbetsmiljöarbetet ska kvalitetssäkras, hur det ska organiseras och hur konsekvensanalyser ska göras i samband med förändringar.
Fakta
Avtalet mellan OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd) och Arbetsgivarverket omfattar ungefär 57 000 ST-medlemmar inom statsförvaltningen. I dagarna väntas också ett avtal bli klart för knappt 300 ST-medlemmar inom Lernia och runt 1000 ST-medlemmar inom Spårtrafiken.
Avtalet för de drygt 8000 ST-medlemmarna inom Posten går ut först den 30 september i år.
Arbetsgivarföreningen Almega är avtalsmotpart för de tre sistnämnda medlemsgrupperna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.