ESV vill förenkla e-förvaltningen

STATSFÖRVALTNING2014-01-15

Ekonomistyrningsverket, ESV, föreslår en gemensam modell för myndigheters e-förvaltning. I en rapport till regeringen förordar ESV en enkel process för införande och uppföljning av e-projekt.

ESV har haft regeringen uppdrag att se över gemensamma e-förvaltningsprojekt. Bland projekten finns funktioner som e-faktura, e-beställningar och Mina meddelanden. Avsikten med dem är att förenkla både för myndigheterna och för medborgarna, och förhoppningen är att också kunna spara pengar.

”Vi vill se på det här ur ett brett perspektiv – att det ger ekonomiska men även kvalitativa nyttor. Kvalitativa nyttor kan till exempel vara att det blir enklare att utföra en viss arbetsuppgift inom myndigheten och en ekonomisk nytta kan vara att kostnaderna minskar ,” säger ESVs utredare Anders Nyström i ett pressmeddelande.

ESV har tagit fram en modell för att följa upp nyttan av gemensamma e-förvaltningsprojekt som grundar sig på ett antal principer, där en av dem är att modellen ska vara enkel att använda. Nu vill ESV få ett nytt uppdrag att testa modellen i praktiken, och på så sätt vidareutveckla den tänkta processen för uppföljning av e-projekten.

”Det är viktigt att se till staten som helhet och de nyttor som blir för hela statsförvaltningen, och inte bara till den enskilda myndigheten, när man utvärderar”, säger Anders Nyström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA