Erfarenhet ska ge företräde till jobb

NYHET2004-04-27

Två sökande bedömdes vara lika skickliga. Den ena hade lång erfarenhet. Men den andre hade högskoleutbildning – och fick jobbet. Det var fel, säger Överklagandenämnden.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

När en befattning som försäkringssamordnare vid försäkringskassan i Skellefteå skulle tillsättas hösten 2003, valde arbetsgivaren och personalorganisationerna att inte intervjua de två aktuella sökandena, eftersom de redan arbetade på kassan.

Krav för tjänsten var bland annat högskoleutbildning med social, beteendevetenskaplig inriktning eller annan erfarenhet, arbetslivserfarenhet av jämförbart arbete, god kunskap om vad som sker inom försäkringskassan, god omvärldskunskap.

Arbetsgivaren bedömde de två sökandena som ”tämligen jämbördiga” i fråga om skicklighet. Men akademikern ansågs ha en något större pedagogisk förmåga och fick jobbet. Hans-Gunnar Skarin överklagade till Överklagandemämnden för totalförsvaret, som också omfattar försäkringskassan.

Det var genom lokaltidningen i Skellefteå Hans-Gunnar Skarin – med nästan 30 års erfarenhet av olika arbetsuppgifter på försäkringskassan – nyligen fick veta att nämnden bifallit hans överklagan av tjänstetillsättningen. Arbetsgivaren hörde först av sig fem dagar senare.

I sitt beslut hänvisar nämnden till lagen om offentlig anställning, som säger att hänsyn endast ska tas till sakliga grunder, ”såsom förtjänst och skicklighet” och att skicklighet ska sättas främst om det inte finns särskilda skäl för något annat. Eftersom de två sökandena ansågs vara lika skickliga, tog Överklagandenämnden hänsyn till Hans-Gunnar Skarins längre anställningstid och ansåg att han hade företräde.

– Visst känns det roligt att vara banbrytare, men mest gläds jag ändå över det hopp beslutet väcker hos mina gamla kollegor. Det är också en seger för ST-facket, som ansåg att jag borde få tjänsten, säger Hans-Gunnar Skarin.

Han hoppas också att nämndens bedömning ger cheferna på försäkringskassan och övriga myndigheter en tankeställare inför framtida tjänstetillsättningar.

Lättad är även Ann-Britt Nilsson, sektionsordförande i ST inom Försäkringskassan:

– Vi har kämpat i många år för att få arbetsgivaren att värdera de anställdas långa erfarenhet. Överklagandenämndens beslut visar att vi tänkt rätt och inte kämpat i onödan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA