Entreprenad utan insyn
Offentlighetsprincipen ska inte gälla i kommunal verksamhet som bedrivs på entreprenad. Däremot ska kommuner och landsting ”beakta” möjligheten till insyn i avtalen med privata företag.
När regeringen presenterade sin proposition Demokrati för det nya seklet gällde en del den alltmer omfattande utläggningen av offentlig verksamhet på entreprenad.
Öppenheten i sådan verksamhet skulle säkras – allmänhetens insyn i kommunal verksamhet ska inte vara beroende av i vilken form den bedrivs, hette det. Alltså borde samma handlingsoffentlighet gälla i privata bolag med kommunal verksamhet som i kommunal förvaltning eller kommunala bolag.
Men krav på offentlighetsprincip skulle enligt regeringen leda till att företagen tappar intresset för att lägga anbud.
Den nya lag som riksdagen nu antagit säger därför endast att kommuner och landsting ska ”beakta intresset” av att kommunen/landstinget får information som allmänheten kan ta del av och som visar ”hur angelägenheten utförs”.
När ett entreprenadavtal skrivs ska kommunen göra en avvägning mellan allmänhetens intresse av insyn och entreprenörens intresse av att inte lämna ut uppgifter som kan vara till nackdel för företaget.
Fakta
I bolag där en kommun eller landsting är majoritetsägare gäller offentlighetsprincipen. I delägda bolag och stiftelser för kommunala ändamål ska kommunen/landstinget ”verka för” att Tryckfrihetsförordningens regler om offentlighet tillämpas frivilligt. I statliga bolag gäller inte offentlighetsprincipen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.