Enskilda avtal het fråga på stämman
Ska arbetsgivare och enskilda anställda kunna göra upp om andra villkor än de i kollektivavtalet? Det blev det främsta debattemat när STs förbundsstämma tog upp den kommande avtalsrörelsen.
I det förslag som låg till grund för diskussionen sägs att kollektivavtalet är grunden för allmänna anställningsvillkor, men att det samtidigt är viktigt att stärka individens inflytande.
Hur en individanpassning ska gå till och vilka områden den kan gälla ska skrivas in i lokala avtal, enligt förslaget. Sådana överenskommelser ska vara skriftliga och tidsbegränsade.
Flera talare framhåll kollektivavtalets värde. Micke Andersson från Posten ville att ST tar fram ett underlag som visar var kollektivavtalet innehåller inför fortsatta diskussioner ute bland medlemmarna.
Johnny Estius från Försäkringskassan varnade för en utveckling där värdet av avtalet blir olika beroende på individuella uppgörelser.
– Kongressen sa tydligt ifrån att alla materiella värden ska regleras i kollektivavtal.
Kjell Nilsson från Lunds universitet var entydigt kritisk. Risken är betydande att arbetsgivaren får större makt över villkoren, bedömde han.
Gun Kempe från Skatteverket ansåg dock att man kan göra individuella överenskommelser inom ramen för kollektivavtalet, och trodde att detta blir en stor fråga i nästa avtalsrörelse. Det blir i så fall ett systemskifte även för facket, påpekade hon.
– Vi får göra beräkningar och analyser och vara ett stöd för medlemmen. Och det behöver vi en beredskap för.
Ett annat förslag i diskussionsunderlaget var att alla som vill ska få föra sin egen löneförhandling, i så kallade lönesättande samtal med chefen. Andra tänkta krav i avtalsrörelsen är reallöneskydd åt alla, ökad trygghet för tillfälligt anställda och individuella utvecklingsplaner för kompetensutveckling.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.