Enmyndighet kan vara mer effektiv

FÖRVALTNING2010-02-25

Att myndigheter slår sina påsar ihop och samarbetar i enmyndigheter ökar effektiviteten. Men samtidigt ökar avståndet mellan ledning och beslutsfattare, visar en rapport från Statskontoret.

Försäkringskassan, Skatteverket och Arbetsförmedlingen har lokalt omorganiserats till så kallade enmyndigheter de senaste åren. Det kan leda till en mer effektiv verksamhet, men det kan också få en del negativa konsekvenser, enligt en rapport från Statskontoret.

Statskontorets slutsats är att enmyndigheten kan leda till ökad effektivitet. Det blir enklare att omfördela resurser och koncentrera verksamhet i större enheter. Förutsättningarna för en mer enhetlig och rättssäker verksamhet ökar också.

Enmyndigheten kan också minska administrationen. Antalet årsarbetskrafter för ekonomi- och lönehantering har mer än halverats inom Skatteverket och inom Försäkringskassan har personal- och ekonomiadministrationen minskat med cirka 25 procent, skriver Statskontoret.

Men enmyndigheter kan också få negativa konsekvenser. Det kan ta längre tid att genomföra fattade beslut, eftersom avståndet mellan den högsta ledningen och handläggarna ökar.

Enligt Statskontoret har regeringens styrning av reformerna varit svag:

– För att vara säker på att enmyndigheten leder till en mer rättssäker och effektiv verksamhet är det viktigt att regeringen fortlöpande följer upp reformerna i dialog med myndigheten. För detta krävs uthållighet i regeringens styrning, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA