En lång väntan på besked är över

POSTEN2007-02-20

–Vad som bekymrar mig är hur våra arbetskamrater som är lite under sextio ska klara sig om kassaservicen läggs ned, säger postkassörskan Eira Gandossi.

Själv är Eira Gandossi 63, och har arbetat på olika håll inom Posten sedan 1961. Hon och kollegan Jimmy Westher har varit medpassagerare i utförsbacken för Svensk Kassaservice. I takt med att antalet transaktioner på kontoren minskat har personal sagts upp och kontor stängts. Men de som är kvar har en jämn ström av kunder, som i dag på kontoret vid köpcentret Ringen på Södermalm i Stockholm.

–Vi har en vikariepool, och den behövs, för om en person fattas en dag fungerar det inte, säger Jimmy Westher.

Tvingas flytta runt

Den nedåtgående trenden har lett till att många måste arbeta deltid eller flytta runt mellan olika kontor. Eira Gandossi arbetar förmiddag på Ringen, sedan ska hon vidare till Globen. I går var det Centralen.

–Man flyger och far. Jag tycker att man måste göra det bästa möjliga av ett jobb, men det är inte roligt. Jag tror att många mår dåligt av hur det är, och postandan har försvunnit.

Varken Jimmy Westher eller Eira Gandossi tror att det på sikt går att rädda Svensk Kassaservice. Jimmy Westher anser att man ändå kunde ha fortsatt nedtrappningen ett tag till, snarare än att lägga ned och låta upphandlade entreprenörer ta över.

De är dock överens om att även ett besked om nedläggning kan föra något positivt med sig – man vet vad som gäller och kan planera utifrån det. Det har varit en lång väntan på besked.

Utbildning genom Futurum

Jimmy Westher, som är 46 år och har arbetat i 20 av dem på Posten, har noterat att företagets omställningsorganisation Futurum verkar ha fungerat ganska bra för yngre kollegor som blivit uppsagda. Man får sin lön i tolv månader, samtidigt som man får stöd att hitta en ny yrkesbana, utbilda sig eller starta eget.

–Jag skulle nog behöva gå en utbildning, men har inte tänkt på något specifikt, säger han. Jag har alltid trivts bra på Posten,

Om riksdagen beslutar att lägga ned kassaservicen måste arbetsgivaren vara generös vad gäller uppsägningstider för äldre personal, understryker Eira Gandossi. De som är 58 eller äldre borde få kunna gå i pension med rimliga ekonomiska villkor.

Men det är inget hon längtar efter för egen del.

–Vad ska jag göra hemma? Jag skulle vilja lära mig att fräsa. Men tyvärr är Futurum inte öppet för personer över 60 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA