Elva myndigheter får kritik

REVISION2007-03-27

Riksrevisionen har anmärkningar mot 11 av de 250 myndigheter som lämnat sina årsredovisningar till regeringen.

Riksrevisionen har granskat alla de myndigheter som lämnat redovisningar för 2006 till regeringen. Enligt revisionen är det övervägande antalet årsredovisningar rättvisande i allt väsentligt. I elva fall har Riksrevisionen konstaterat väsentliga fel i redovisningen eller i ledningens förvaltning. Det är fem färre än i förra årets granskning.

Arbetslivsinstitutet har, när man redovisat tillgångar och skulder, inte tagit hänsyn till att myndigheten står inför nedläggning, och därför har årsredovisningen gett en missvisande bild. Insättningsgarantinämnden har överskridit sitt anslag med över en miljon kronor. Kriminalvården har gjort upphandlingar på sammanlagt 200 miljoner kronor i strid med upphandlingsförordningen.

Konsumentverket får kritik på flera punkter. Bland annat kritiseras försäljningen av Råd & Rön – verket borde ha bett om regeringens samtycke till försäljningen, som inte heller skett på affärsmässiga grunder.

Riksutställningar får kritik för att man redovisat kostnader för flytten till Gotland felaktigt och därigenom påverkat den totala bilden av det ekonomiska resultatet.

Länsstyrelsen i Örebro län har rekvirerat EU-stöd för samma projekt två gånger. Totalt handlar det om 84 miljoner kronor. Mittuniversitetet har överskridit sina befogenheter genom att engagera sig i en förening och ett privat aktiebolag utan regeringens särskilda tillstånd.

Också Integrationsverket, Myndigheten för skolutveckling, Polarforskningssekretariatet och Sameskolsstyrelsen får kritik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA